Is handwerken weer helemaal hot?

Workshop in de biebHandwerken is weer helemaal hot! Leuke dekens, schattige diertjes en unieke babykleertjes. Met een beetje oefening kun je de mooiste projecten maken. Voorbeelden hiervan waren op World Quilt Day (18 maart) te zien tijdens de creatieve markt in bibliotheek Stad.

Kriebelwol

In de naoorlogse jaren kenden we het woord wegwerpcultuur nog niet eens. Even een nieuw shirtje kopen was er vaak niet bij, kleding werd afgedragen door broertjes en zusjes, gaten in sokken werden gestopt. Wol was er voldoende, maar het prikken en kriebelen van de stof heeft menigeen een jeugdtrauma bezorgt. Was handwerken vroeger vaak een noodzaak, nu wordt het vooral voor de lol gedaan. Hoe komt het dan toch dat handwerken nu weer zo populair is?

Ontspanning

Handwerken heeft in principe een onthaastend effect. Je bent met je handen bezig en je focust je gedachten op het patroon in plaats van de dagelijkse beslommeringen. Hoewel sommige patronen er ingewikkeld uitzien, zijn het toch vaak herhalingen van een bepaald aantal handelingen. Oké, er zijn natuurlijk wel eens momenten dat je een werkstuk voor de …tigste keer uit elkaar moeten halen omdat je weer ergens een foutje hebt gemaakt, maar dat mag de pret niet drukken. Practice makes perfect!

Sociaal aspect

Handwerken hoef je niet alleen te doen. Al eens gehoord van KIP-clubjes? Dit zijn groepjes mensen die regelmatig ergens afspreken om gezellig samen te breien, oftewel: Knitting In Public. Ze bespreken elkaars werkstukken en ideeën en geven elkaar raad. Er is zelfs een jaarlijkse World Wide Knit in Public Day. Toch liever thuis aan de slag? Dan kun je je bijvoorbeeld aanmelden bij een Knit-a-long (KAL) of Crochet-a-long (CAL). Dit zijn websites/blogs/facebookgroepen waarbij je iedere week een deel van een patroon voor een deken of shawl krijgt. Via de communities communiceer je met andere deelnemers en soms wordt er ook een fysieke bijeenkomst georganiseerd.
Zelfs als je een echte huismus bent kun je nog sociaal handwerken. Er zijn veel projecten waarbij je een werkstukje maakt voor een goed doel. Een kleine greep uit het aanbod: inktvisjes voor couveusekindjes, sterrenmutsjes, stofwisselpoppetjes, hartendekens … Nieuwsgierig hoe dat dan in zijn werk gaat? Kijk dan eens op de website van hartendekens of kleine inktvisjes.

Nieuw in de bieb

De ‘look’

Ben je een vintage-fan? Vond je die gebreide truien en collen deze winter ook zo mooi, maar toch net niet helemaal naar jouw wens? Dan kan zelf maken de mogelijkheid zijn om dat ene leuke kledingstuk te krijgen, en dan ook nog in de kleur die je zelf wilt. En is het geen opsteker als je bij een complimentje voor een leuk (kraam)cadeau kunt zeggen: ‘Zelf gemaakt…’ ?

Financieel?

Handwerken duur? Je maakt het zo duur als je wilt. Voor nog geen euro heb je een flinke bol garen. Heb je de slag te pakken, dan kun je overwegen om ook je eigen webwinkel te openen of je werkstukken op een markt te verkopen. Handwerken als (bij)verdienste dus … Inspiratie nodig? Natuurlijk beschikt de bieb over een ruime collectie boeken en tijdschriften over handwerken.

"<yoastmark