Isle of Dogs is de meest bijzondere filmervaring van het jaar


Er zijn mensen die iedere keer weer vol smart wachten op de nieuwe film van Wes Anderson. Ik niet, al vond ik Fantastic Mr. Fox en The Grant Budapest Hotel echt fantastisch. De stop-motion film Fantastic Mr. Fox is een klein meesterwerk en dus wachtte ik misschien stiekem wél op een nieuwe stop-motion film van Wes Anderson. Die film is er na jaren ploeteren, priegelen en puzzelen eindelijk: Isle of Dogs.

Verhaal

Isle of Dogs vertelt het verhaal van Atari Kobayashi, een twaalfjarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi. Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island. Atari steekt alleen, in een Junior-Turbo Prop vliegtuigje de rivier over op zoek naar zijn waakhond Spots. Eenmaal aangekomen op Trash Island begint hij samen met een groep nieuw gevonden bastaard-vrienden aan een epische reis die het lot en de toekomst van hele provincie zal bepalen.

Stop-motion

Zoals al eerder gemeld: Isle of Dogs is een stop-motion film. Stop-motion is een bepaalde filmtechniek. Eerst wordt het voorwerp dat op film moet bewegen, in een bepaalde houding neergezet en met de camera wordt hiervan een frame geschoten. Vervolgens wordt de houding van de figuur een fractie veranderd en wordt er opnieuw één frame geschoten met dezelfde achtergrond. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens alle plaatjes (snel) achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Dezelfde techniek past men ook toe bij tekenfilms.

Liefdevol

Engelengeduld en monnikenwerk. Dat kenmerkt het maken van Isle of Dogs. Op één werkdag werd anderhalve seconde opgenomen; een en al liefde voor het vak film maken. Deze film is de gedroomde feestelijke opener van elk filmfestival. Een charmant priegelig geanimeerde stop-motion, slim en liefdevol gemaakt, die de bezoeker met een glimlach de zaal uitstuurt. Gegarandeerd!

Bijzonder

Isle of Dogs is een stop-motion film van het allerhoogste niveau. Is dit de mooiste stop-motion ooit? In ieder geval is Isle of Dogs de mooiste en meest bijzondere filmervaring van het jaar. De film draaide heel kort in de bioscopen en werd door filmhuizen bewust overgeslagen. Jammer, want deze film verdient een groot publiek. Isle of Dogs draait alsnog in het nieuwe filmhuis. Oordeel vooral zelf en ga kijken deze film!

Isle of Dogs draait op 6, 7, 10 en 11 juli in het nieuwe filmhuis. Kaartje kopen? Dat kan hier!