Schrijver uitgelicht: Jamie Oliver #writersmonday


Jamie Oliver, wie kent hem niet? Persoonlijk ben ik fan van zijn tv-programma’s, maar zeker ook van zijn kookboeken. Vooral de combinatie van die twee. Jamie heeft wat mij betreft een hoge gunfactor, want als je met zoveel plezier en passie, en vaak eenvoudige ingrediënten, de meest goddelijke dingen in elkaar kunt draaien … Geweldig! 

Vandaag staat Jamie Oliver centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van stripboeken tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen én die je gewoon bij ons kunt lenen. Leuk toch?

Heb je het blog over Roald Dahl al gelezen? #writersmonday

Jamie Oliver: een korte introductie

James ‘Jamie’ Trevor Oliver werd op 27 mei 1975 geboren. Jamie groeide op in zijn geboorteplaats Clavering waar zijn ouders een pub-restaurant bezaten. Na schooltijd hielp hij mee in de keuken en toen hij zestien werd meldde hij zich aan bij Westminister Catering College, volgde lessen in Frankrijk en trad in dienst bij kok Antonio Carluccio.

Tijdens zijn baan bij The River Café kwam Jamie Oliver voor het eerst in aanraking met televisie, toen een televisieploeg opnames kwam maken voor de documentaire Christmas at the River Café. Op de dag dat het programma op televisie verscheen, kreeg Jamie direct meerdere aanbiedingen van televisieproducenten. And the rest is history, zoals ze dat zeggen. Het eerste programma was The Naked Chef, waarna er nog verschillende volgden.

Ook begon hij het restaurant Fifteen in Londen, waarin vijftien kansarme jongeren een opleiding tot horecaprof kregen. Hij opende ook een Fifteen-restaurant in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam, maar dat restaurant is inmiddels failliet.

Op 24 juni 2000 trouwde Oliver met voormalig model Juliette Norton, alias ‘Jools’. Het koppel leerde elkaar kennen in 1993 en heeft inmiddels vijf kinderen.

In oktober 2012 werd Oliver als ereridder opgenomen in het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers. Dit is een onderscheiding voor personen die hun diensten bewezen hebben voor het brouwersberoep. De onderscheiding wordt toegekend door de vereniging van Belgische brouwers. (Bron: Wikipedia)

jamie oliver #writersmonday

De 5 populairste Jamie Oliver materialen in de bibliotheek:

1. Happy days met the naked chef

2. Jamie’s Italië

3. The naked chef

4. Thuis bij Jamie: kook met het ritme van de seizoenen

5. Jamie at home

Top 5 best verkochte boeken van Jamie Oliver:

1. Jamie Oliver 5 ingrediënten

2. Jamie kookt Italië

3. Jamie in 15 minuten

4. Jamie’s super food voor elke dag

5. Jamie in 30 minuten

Ik ben inmiddels best benieuwd: kook jij graag uit de kookboeken van Jamie Oliver? En wat is dan je favoriete Jamie-recept? Laat het vooral weten in een reactie!