Jonge Jury 2021


Het is zover: de stembussen voor de Jonge Jury zijn geopend! Tot en met 3 mei kun je stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury en de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Nieuwsgierig naar welke boeken er genomineerd zijn? Lees dan snel verder!

Jonge Jury

De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en hun stem uit te brengen op hun favoriete boek dat uitkwam in 2020 en Nederlands als oorspronkelijk taal heeft. Op 9 juni wordt de Prijs van de Jonge Jury 2021 uitgereikt aan de schrijver van het boek met de meeste stemmen tijdens de Dag van de Jonge Jury. Dan wordt ook bekend wie er de Jonge Jury Debuutprijs 2021 wint.

De elf leestips van de Jonge Jury

Jongeren kunnen zich elk jaar opgeven om lid te worden van het Jonge Jury Boekgenootschap. Zij zoeken met elkaar de tien leukste, grappigste, spannendste en mooiste boeken van de grosslijst uit. De elfde Leestip wordt gekozen uit de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd. Daarmee is de lijst nu compleet en zijn de volgende boeken genomineerd voor de Jonge Jury prijs:

Blauwe Dagen – Caja Cazemier

Janna (14) vindt zichzelf niet de moeite waard. Dat gevoel wordt bevestigd als haar vriendje het uitmaakt. Op school gaat het steeds slechter en ze raakt in een depressie. Uiteindelijk krijgt ze psychologische hulp, maar waarom reageert haar moeder daar zo vreemd op? Langzaamaan leert Janna zichzelf te accepteren.

Fake Trip – Margje Woodrow

Demi en Billy (afwisselend ik-persoon) zijn met de vierdejaars op schooltrip naar Barcelona. Een leerkracht komt niet opdagen. Wat is er met hem gebeurd? Als een leerling een ongeluk krijgt en er creepy berichten op WhatsApp verschijnen, loopt de spanning hoog op.

Genadeloos – Jennefer Mellink

Clemens (16) is erg op zichzelf en vertoont soms heftig gedrag, wat tot problemen leidt met zijn tweelingzus Lenthe en zijn ouders Ernst en Mildred (alle vier afwisselend ik-persoon). Als een meisje verdwijnt en dood wordt teruggevonden, leiden alle sporen naar Clemens. Maar is hij wel de schuldige?

Het Pungelhuis – Annet Huizing

Ole (13) hoort voor het eerst over zijn opa als die overlijdt. Waarom heeft Ole’s vader nooit over hem verteld? Dan gaan ze zelfs in opa’s huis wonen, vlakbij de Belgische grens, waar vroeger veel gesmokkeld werd. Met zijn nieuwe vriendin Anastazja ontdekt Ole langzaamaan wat er vroeger gebeurd is.

Het zusje van – Carlie van Tongeren

Het leven van Liv (15, ik-persoon) staat volledig op z’n kop als haar broer Alex een verkeersongeluk veroorzaakt waarbij hij gewond raakt maar het slachtoffer, een meisje, overlijdt. Zoë was een populaire leerling bij Liv op school. Liv krijgt het thuis, maar vooral op school, zwaar te verduren.

Ik moet dit doen – Maren Stoffels

Simon moet van zijn ouders naar een kamp om te leren zijn dwanggedachten los te laten. Hij vindt het maar niets en houdt zich zoveel mogelijk afzijdig van de groep. Toch begint hij Jasmin, een meisje met smetvrees, steeds aardiger te vinden. Durft hij haar te gaan zoeken als ze wegloopt?

Jacht – Cis Meijer

Sam (ik-persoon) fraudeert met haar schoolcijfers op de laptop van een lerares. Vlak daarna raakt die lerares zwaargewond bij een brand op school. Als Sam op onderzoek uitgaat, ontvangt ze een dreigbrief. Tijdens het schoolkamp in de bossen enkele dagen daarna, voelt Sam aan alle kanten gevaar dreigen.

Je hebt één nieuwe volger – Chinouk Thijssen

Sterre en Liz (18 en 19, ik-personen) zijn als influencer uitgenodigd voor een gratis promoreis naar Turkije. De reis verandert als Sterre ontdekt dat iemand hen in de gaten houdt en stiekem filmt. Wie heeft het op hen gemunt en waarom?

Leugenaar, leugenaar – Herman van de Wijdeven

Op de ochtend van haar dertiende verjaardag, blijkt de vader van Charlie (ik-persoon) voorgoed te zijn vertrokken, zonder afscheid te nemen. Charlie voelt zich bedrogen en in de steek gelaten, maar kan haar gevoelens bij niemand kwijt. Als op school brand uitbreekt, zoekt Charlies kwaadheid een onverwachte uitlaatklep.

Offerkind – Rob Ruggenberg

In de prehistorie slaat in Falwa (de Veluwe) Aïn op de vlucht, samen met haar neef Kraai, nadat ze een zwaar misdrijf heeft begaan. Ze willen naar Wasnare aan zee, maar dat wordt een levensgevaarlijke tocht. Ze redden het leven van een baby en trotseren gevaarlijke moerassen, rivieren, grafheuvels en allerlei vijandige personen.

Wij blijven bij elkaar – Martine Letterie

De joodse familie Birnbaum weet na de Kristallnacht in 1938 met veel moeite van Berlijn naar Nederland te komen. Uiteindelijk komen beide ouders en hun zes kinderen terecht in Westerbork. Hier spelen ze een belangrijke rol bij het verzorgen van weeskinderen. Deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Afbeeldingsresultaat voor jonge jury 2021

Jonge Jury Debuutprijs 2021

Ook de drie genomineerde boeken voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021 zijn bekend gemaakt en ook daar kun je op stemmen. Bijna echt van Lisa van Campenhout, Zwarte vijvers van Amina Laffet en Zomerburen van Rianne Robben maken kans op de Jonge Jury Debuutprijs 2021.

Van 4 januari t/m 3 mei 2021 kan er zowel voor de Jonge Jury Debuutprijs als voor de Prijs van de Jonge Jury 2021 gestemd worden via de website van de Jonge Jury!

Het zijn een hoop boeken die je moet lezen en waar je op kunt stemmen. Gelukkig heb je nog even de tijd en zijn alle boeken te leen bij de nieuwe bibliotheek via de BiebDrive, onze afhaalservice. Welk boek ga jij als eerst lezen?