Kader Abdolah en Wanda Reisel bij Schrijvers on Stage

Het is altijd weer een hele toer om twee auteurs van formaat op het podium van Schrijvers on Stage te krijgen. Soms lukt het ook maar ternauwernood om dat op tijd voor elkaar te krijgen. En met ‘op tijd’ bedoel ik dat de schrijvers drie maanden van te voren moeten zijn vastgelegd. Op die manier is er nog tijd om het promotiemateriaal te ontwikkelen. Als daarbij ook de actualiteit een rol speelt en de beoogde auteur dus recent een nieuwe roman moet hebben geschreven, dan kan het allemaal wel eens spannend worden. Deze keer bij Schrijvers on Stage: Kader Abdolah en Wanda Reisel!

Iran en Het huis van de Moskee

En spannend was het dit keer zeker. Op de valreep kregen we de toezegging voor een interview met Kader Abdolah. Met enige trots kan ik deze auteur van formaat met zijn Iraanse roots dan ook aankondigen voor de literaire talkshow Schrijvers on Stage van 18 januari. Zijn roman Het Huis van de Moskee werd tot het op een na beste Nederlandstalige boek aller tijden uitgeroepen bij de opening tijdens de Boekenweek 2007.

Kader Abdolah

Het Gordijn

Na zijn vlucht uit Iran begon hij in Nederland aan zijn literaire oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over. Maar naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland. Als je als schrijver zulke successen boekt in een taal die niet je moedertaal is, dan kun je wel spreken van een groot talent. Want kun je jezelf dan nog overtreffen of op zijn minst een even goed boek schrijven? Abdolah is een echte verhalenverteller en dat doet hij in Het Gordijn ook. In dit boek verhaalt de schrijver over zijn ongewone reis naar Dubai. Daar ziet hij zijn dementerende moeder misschien wel voor de laatste keer. Hij neemt de lezer mee op zijn reis die hij met haar maakt naar de geheimzinnige wereld van de ouderdom waarin zijn moeder hem steeds dieper meetrekt.

Of heb ik het verzonnen?

Waar ikzelf minstens zo nieuwsgierig naar ben, is onze tweede schrijver van formaat – de onterecht minder bekende – Wanda Reisel. Tot nu bleek bij Schrijvers on Stage de onbekende schrijver meestal voor de grote verrassing te zorgen. En ik ben benieuwd of dat deze keer ook weer het geval zal zijn. Haar oeuvre is veelomvattend en ze schrijft naast romans ook toneelstukken. Wanda Reisel en Herman Koch schreven elkaar jarenlang soms intieme brieven, maar wat weten vrienden met een lang, gedeeld verleden echt van elkaar? Wat is er waar van hun herinneringen en wat blijkt verbeelding?

Oscar

Aan Oscar Kocken de eer en uitdaging om verhalenverteller Kader Abdolah precies lang genoeg aan het woord te laten om ons als publiek even te laten ruiken en proeven aan zijn mystieke wereld zonder dat de smaak van het verhaal vervliegt. Aan hem ook de taak om Wanda Reisel zodanig voor het voetlicht te brengen dat we met z’n allen heel nieuwsgierig worden naar haar en haar romans. De muzikale omlijsting komt deze keer van To Twelve: dromerige countrypop met een rauw randje.

Schrijvers on Stage vindt plaats op donderdag 18 januari om 20.00 uur in de nieuwe zaal van bibliotheek Stad. Kaarten zijn hier te krijgen.