Kant kiezen en kleur bekennen in het politiek kwartet

De ene partij is rood, de andere is blauw, sommige zijn links en andere zijn rechts. Progressief of conservatief? Voor het eerst in mijn leven waag ik me eraan uit te zoeken hoe alles in elkaar steekt in de politiek. 

Ben je links of ben je rechts? En nee, het gaat er hier niet om met welke hand je schrijft …

Pol-landschap-2012Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 in Nederland kan er gestemd worden op 28 verschillende partijen. Hier zitten bekende partijen zoals PvdA, SP en VVD tussen, maar ook kleinere partijen zoals GeenPeil, Piratenpartij en nog vele anderen. De meest opvallende partij waarop gestemd kan worden moet haast wel de partij ‘Niet Stemmers’ zijn. De partij Niet Stemmers heeft geen verkiezingsprogramma en wil nooit gaan stemmen in de Tweede Kamer.

Alle partijen kunnen op een schaal geplaatst worden van links naar rechts en van progressief naar conservatief. Zie de afbeelding voor een representatie van alle partijen en hun plaats op de schaal anno 2012.

Wanneer ben je links?  ROOD 

Sociale partijen worden over het algemeen gezien als linkse partijen, ook wel rood qua kleur. Overwegend gaan zij uit van hogere belastingen, en gelijke verdelingen, gelijke rechten. Zo zal hier meer aandacht besteed worden aan het samenleven met verschillende bevolkingsgroepen.

Wanneer ben je rechts?  BLAUW 

Partijen die meer voor de markteconomie gaan en die belastingen & sociale systemen vooral belastend vinden. De wat rechtsere partijen zijn vaak ook kritisch op allochtonen en vluchtelingen in het land.

Progressief of conservatief?

Weten of je links of rechts bent is stap één, vervolgens kunnen we er nog een simpel laagje dieper in gaan. Door erachter te komen of je een progressieve of conservatieve houding hebt, kun je al gemakkelijker oriënteren richting één partij. Maar wat houden beiden termen precies in?

Progressief zijn betekent dat je open staat voor verandering en dat je gelooft dat verandering goed is. Bij een conservatieve houding is het juist het omgekeerde . Als je conservatief bent, dan vind je alles wel prima zoals het is en hoeft er niet zo nodig veranderd te worden. Het kan zelfs zo zijn dat je liever hebt dat sommige dingen terugdraaien naar hoe het vroeger was (als voorbeeld: de euro versus de gulden).

Kies je kant, kies je kleur. Waar kom je uit?

Combineer alles wat hierboven is uitgelegd en vind uit wat bij jou zou moeten passen. Met wederom de onderstaande schaal kun je een indicatie krijgen voor welke partijen volgens deze theorie goed bij je zouden moeten passen. Ben je progressief links, wellicht progressief rechts of totaal iets anders? Laat het weten in de comments.

Pol-landschap-2012

Het is wel raadzaam om voordat je stemt je te verdiepen in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen die je aandacht getrokken hebben. In een verkiezingsprogramma staan alle punten waar de desbetreffende partij aan wil werken. Een perfecte manier om uiteindelijk tot een definitieve keuze te komen.