Hoe zit het met de etiquette tijdens kerst?

Etiquette: hoe hoort het eigenlijk? Oftewel om in de voetstappen van Jort Kelder te treden: Hoe ‘heurt’ het eigenlijk? Ik heb om in de stemming te komen toch maar eens naar de uitzending Hoe heurt het eigenlijk: de Kerstspecial bekeken. Wat een heerlijk vermaak.

De kerstboom

Ik durf te wedden dat je net als ik en een paar miljoen andere Nederlanders, de kerstboom hebt gekocht direct na het vertrek van de Goedheiligman. We willen zo lang mogelijk genieten van die boom. Anderen kunnen geen afscheid nemen en laten de boom tot ver in het nieuwe jaar uitdrogen, met de ballen er nog in. Mensen: DAT HEURT NIET! De boom mag tot 6 januari, Driekoningen, blijven staan.

Kerstballen

Over kerstballen gesproken. Ik kon het toch niet laten om een aantal van echt glas te kopen (zo ‘heurt’ het), maar als onze kat het op z’n heupen krijgt en in de boom springt, zijn die ballen kaduuk. En ik heb er ook geen echte kaarsjes in, maar van die ‘ordinaire’ lichtjes op stroom. Wie niet :)? Moet er niet aandenken: een onoplettend moment en de kat met boom in de fik!

De uitnodiging voor kerst

Appen of nóg erger , appen in een groep, dat is toch wel erg onpersoonlijk. Ja, zelfs in dit social media tijdperk. Ook niet via Facebook of Twitter; je zal maar per ongeluk al je ‘vrienden’ uitnodigen. Persoonlijke aandacht is het devies! Een ouderwets handgeschreven brief hoeft daarbij ook weer niet, maar een telefoontje of een aardig kaartje om vrienden of familie uit te nodigen, dat voldoet gelukkig nog.

Attentie meenemen?

Breng als geschenk een bos bloemen mee, dat is altijd goed. Kom je met een fles wijn, dan kan het zomaar zijn dat je de gastvrouw/heer beledigt; je vindt hun wijn niet te zuipen. Tenzij je zeker weet wat zij lekker vinden dan is dat een prima geschenk.

Het diner

Allereerst. Als we dan eenmaal binnen zijn, dan zet de gastvrouw of heer natuurlijk de toon. Dus eten wat de pot schaft, drinken wat er aangeboden wordt. Kortom you play by their rules. En dan het moment suprême: het diner. Ga je voor een klassiek diner, dan wordt het kalkoen met cranberry saus, geroosterde aardappelen en gesauteerde groenten (voor de leken: gewoon wokken). Een consommé (soep) vooraf en gestoofde peertjes als dessert. Bij elke gerecht de juiste wijn bij. Serveer je konijn, denk dan aan Flappie van Youk van ’t Hek. Tafel gedekt met een damasten kleed, zilveren bestek en je beste servies.
Als je slim bent, pak je wat van die kant en klaar schotels, die je zo in de oven kan doen en vervolgens serveren en zeggen dat je de hele dag in de keuken hebt gestaan. En als je echt lui bent, dan ga je gourmetten. Stiekem is het nog gezellig ook.

Tafelmanieren

Zeg niet ‘smakelijk eten’: het spreekt vanzelf dat het eten smaakt! Geen servet onder je kraag stoppen, tenzij je bejaard bent. En geen plebsbestek: dus geen mobiel, sleutelbos e.d. op tafel. ‘Prettige voortgang’ hoor je ook niet te zeggen. En de hoeveelheid bestek naast je bord? Die eet je van buiten naar binnen. Je begint dus bij het eerste gerecht met het bestek dat aan de buitenkant ligt. Maar het belangrijkste is: stress niet en geniet.

Fijne feestdagen!

Nog meer weten over etiquette? Lees dan deze boeken

etiquette   etiquette