Keti Koti: herdenking en viering


Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Sindsdien is het een Surinaamse feestdag genaamd Keti Koti. Dat betekent letterlijk ‘Ketenen Gebroken’. In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’, maar wordt informeel ‘kettingsnijden’ genoemd. Veel Surinamers lopen die dag in feestelijke, kleurrijke en traditionele kledij.

Bigi Spikri

Sinds 2002 wordt Keti Koti ook in Nederland gevierd. Onderdeel van de festiviteiten is ‘Bigi Spikri’ (‘Grote Spiegel’): een gezellige en kleurrijke parade in feestelijke en vaak traditionele kleding. De meest gedragen traditionele kledij heet een Koto en een vrouw die dit draagt wordt een Kotomisi genoemd. Er zijn verschillende soorten Koto’s voor speciale gelegenheden die een boodschap overbrengen, net als de bindwijze van de Angisa (bijbehorende hoofddoek).

De Angisa is een katoenen doek van ongeveer een vierkante meter, die zo gesteven wordt dat het aanvoelt als papier. Daarna wordt deze diagonaal gevouwen zodat er een driehoek ontstaat. Het doek kan daarna op verschillende manieren gevouwen worden, waarmee de gemoedstoestand van de draagster of een symbolische betekenis aangegeven wordt. Ook werden er vroeger door een bepaalde manier van binden geheime boodschappen aan insiders doorgegeven. Elke bindwijze heeft zijn eigen naam. De kunst van het binden wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven.

Keti Koti

Demonstratie

Op 29 juni geeft Dino Burnet ’s middags in de bibliotheek een demonstratie van Angisa’s binden. Hij geeft daarbij ook een uitleg en vertelt over de betekenis van de verschillende manieren van binden. Ook kleedt hij volgens ritueel een Kotomisi. Op dit moment zijn er al vier poppen in Koto met Angisa in de bibliotheek te zien.

Herdenken of vieren?

Maar herdenken of vieren we de afschaffing van de slavernij op 1 juli? Vroeger werd er op 1 juli herdacht en gevierd, maar op steeds meer plaatsen wordt er op 30 juni herdacht en op 1 juli gevierd, net als de 4-5 mei viering. In de bibliotheek besteden we aandacht aan Keti Koti door op 29 en 30 juni verschillende activiteiten te organiseren waaronder op zondag een jeugdtheatervoorstelling van ‘Mister Anansi leert de wereld lachen’ vertelt door Wijnand Stomp.

Loop mee met de Diversiteit Parade op 30 juni!

De stichting ‘Comité 30 juni- 1 juli Almere’ organiseert op zondag 30 juni in samenwerking met stichting DIVA een kleurrijke Parade met als thema ‘Verbondenheid in Diversiteit’. Voorafgaand aan de Parade is er op Stadhuisplein 1 van 11.00 tot 13.00 uur een officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse overzeese gebieden. Iedereen is welkom bij de herdenking en de parade. Deelname aan de parade is gratis en je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar info@ketikotialmere.nl.