Kinderboekenweek: ‘Voor altijd jong’


Voor altijd jong blijven? Bestaan er toverdrankjes om voor altijd jong te blijven of moet je juist veel bewegen? In een afgelegen plek in de Himalaya werd, ergens de jaren dertig van de vorige eeuw, het zogenaamde Hunza volk ontdekt. Dit volk bleek wel heel bijzonder te zijn. De Hunza’s werden namelijk vaak meer dan honderd jaar oud. Veel Hunza’s bleken honderdvijftig jaar oud te kunnen worden. Bij de Hunza’s was je tussen je geboorte en je vijftigste verjaardag gewoon een kind. Tussen vijftig en tachtig was je volwassen. Vanaf tachtig was je een ‘wijze’. Het woord ‘oud’ of ‘bejaard’ kenden de Hunza niet.

Voor altijd jong – de Hunza’s

De Hunza’s waren nooit ziek en bezaten een opvallende energie en levenslust. Ze leefden van de landbouw en de veeteelt. Ze werkten hard, namen wel de nodige pauzes en hadden geen moeite met het beklimmen van de bergen in het gebied dat ze bewoonden en bewerkten. Het was voor de Hunza’s heel gewoon om elke dag 15 kilometer te lopen over steile bergpaden. Ze dreven geen handel en kenden geen geld. De Hunza’s aten sober en gezond: brood gemaakt van verschillende volle granen, noten, yoghurt, heel af en toe vlees en groenten en veel abrikozen. Ze aten abrikozen vers en gedroogd. Bovendien aten ze ook de noot die in de binnenkant van de abrikozenpit zit. Tegenwoordig worden de Hunza’s helaas niet meer zo oud. Ze hebben de westerse leefstijl omarmd en eten net als wij welvaarts-voedsel en drinken frisdrank. Maar misschien was het het geheim van oud ooit wel bekend: … dus voldoende werken en bewegen in de bergen en veel abrikozen eten.

Zo word je sterk

Als je sterk en gezond wilt zijn en… blijven, dan moet je dus gewoon goed eten. Goede gezonde en lekkere voeding is namelijk erg belangrijk. Als je gezond wil eten, dan moet je volgens de dieetboeken genoeg vezelrijke granen (of juist niet…) en fruit eten, peulvruchten en vis en zeevruchten en af en toe een stukje vlees (en volgens andere boeken helemaal niet…).

Samen!

Maar wat veel boeken vergeten te zeggen, is dat in die landen of eilanden waar mensen heel oud worden, de mensen gezond eten, maar dat bijna altijd sámen doen. Samen koken en samen eten, daar word je gelukkig van. En gelukkige mensen blijven lang jong van geest. Voor een goede maaltijd moet je de tijd nemen. Je zult je goed moeten voorbereiden. Eten koken kan een heel mooi avontuur zijn. Zeker als je samen met je kinderen besluit een spannend recept uit te zoeken of te bedenken. Ga dan samen boodschappen doen en speuren naar die ingrediënten die gezond, lekker en vers zijn. En als je thuis bent gekomen, samen koken in de keuken. Samen de groenten wassen en snijden, in een potje roeren. Als het eten gemaakt is, het dekken van de tafel. En dan lang samen gezellig eten. Samen met je vader, je moeder, je opa en oma, je vrienden of je buurvrouw.

Het lekkerste gerecht van de wereld

Als je een keer samen wilt koken, maak dan het lekkerste gerecht ter wereld. Het lekkerste gerecht van de wereld is volgens veel culinaire experts de Thaise Masaman. Een curry van rundvlees of kip met aardappels en fruit. Het is een gerecht dat in Nederland misschien niet zo bekend is. Maar dat komt omdat het maken van de Masaman nogal bewerkelijk is. Het is typisch een gerecht waarvoor je een hele zaterdag langs markten, supermarkten en toko’s zult moeten lopen om alle spullen te in te kopen. En er dan lang voor in de keuken moeten staan. Maar het is een heel leuk gerecht om samen te koken. Vraag eens hulp in van je opa, oma of kleinkind om dit samen te maken.

Masaman

Het verhaal is dat de Masaman oorspronkelijk een gerecht uit de Perzische keuken was. Een koopman, genaamd Sheik Ahmad Qomi, introduceerde dit gerecht aan het hof van Ayutthaya (tegenwoordig in Thailand). Daar werd het gerecht aanzienlijk verrijkt met de vele ingrediënten die in de Thaise keuken aanwezig waren. Masaman is een curry gerecht waarin specerijen zoals kardamom, kaneel, kruidnagel, ster anijs, komijn, laurierblad, nootmuskaat en folie worden gebruikt. Maar ook tamarinde, gember, limoengras, koriander blaadjes, galanga, kokos en gefermenteerde vissaus. Daarnaast worden er ook aardappels, sinaasappels of ananas aan toegevoegd. En… wellicht kun je ook abrikozen in je Masaman doen om voor altijd jong te blijven.

Bolle de Worstelaar

Benieuwd naar het leukste kinderkookboek? Bolle de Worstelaar is een nieuw kinderkookboek! Het gaat over Sammy en Chandi die samen met hun vader in een prachtig oud museum wonen. Hun vader is er directeur van. Op een dag is er slecht nieuws. Omdat het museum nauwelijks bezoekers trekt, moet het sluiten. Samen met hun vader proberen Sammy en Chandni het museum te redden. Dat lijkt bijna te lukken als ze in het museum een oude – vergeten – schat vinden: een schitterende parel. Maar dan gaat het mis. De parel wordt uit het museum gestolen. Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek. Bolle, ooit de sterkste worstelaar ter wereld, gaat Sammy en Chandni helpen.

Met lekkere recepten!

Samen met Bolle de Worstelaar beleven de kinderen vele avonturen tijdens hun zoektocht naar de verdwenen parel. Ze komen in allerlei landen en ontmoeten interessante mensen. Het boek bevat een speciaal katern met lekkere recepten uit de landen waar Bolle en de kinderen doorheen reizen. Gerechten die kinderen zouden moeten eten als ze nét zo sterk willen worden als Bolle de Worstelaar. Eet zo gezond mogelijk en blijf ‘voor altijd jong’!

bolle de worstelaar kinderboekenweek

Bolle de worstelaar

  • Boek
  • Boek
  • Boek