Klassieke Kinderboeken


Ieder jaar worden er weer heel veel kinderboeken uitgebracht. Nieuw geschreven maar ook heruitgaven. Dat is natuurlijk een goede zaak. Hoe meer aanbod, hoe meer keus, hoe meer er voor ieder wat wils is. Maar zoveel keuze maakt het misschien ook moeilijk: iets met door de bomen het bos niet meer zien. Als leesconsulent werkzaam bij De Nieuwe Bibliotheek in Almere heb ik daar zelf ook wel eens last van. Daarom focus ik deze keer op klassieke kinderboeken.

De oplossing

Ik lees nieuwe (uitgegeven) boeken, omdat ze bij een landelijke campagne horen. Denk aan Nederland Leest (Junior) of de Nationale Voorleesdagen. Maar ook de boeken die de schoolkampioenen van scholen, waarvan ik de leesconsulent ben, gaan voorlezen tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd. En de boeken die ik hiervoor promoot in de klas. Voor mezelf vind ik het leuk om alle Klassieke Kinderboeken (nog weer eens) te lezen. De komende tijd wil ik er graag een paar bespreken. Gewoon omdat ze het waard zijn :-)!

Klassieke Kinderboeken # 1

De geheime tuin – Frances – Hodgson Burnett opnieuw uitgegeven in 2019 (Leopold)

Mary

Dit is het verhaal van het Britse weesmeisje Mary, dat van India naar het landgoed van een onbekende oom in Engeland verhuist. Mary is helemaal geen aardig kind en behandelt de weinige mensen om haar heen ook niet al te vriendelijk. Toch sluit ze al gauw vriendschap met haar dienstmeisje Martha en ontmoet ze via haar de lieve familie van Martha. Ze kan het heel goed vinden met Dickon, de broer van Martha, die door eekhoorntjes en konijnen is omringd, waarmee hij kan praten en die vrolijk op zijn fluit speelt.

Colin

De andere hoofdpersoon, haar neefje Colin, is ook al geen vrolijke jongen. Hij is ziekelijk en denkt dat hij nooit meer beter wordt, omdat iedereen hem dat min of meer heeft aangepraat. Mary ontdekt bij omzwervingen rond het huis een geheime verwaarloosde tuin. En terwijl ze vriendschap sluit met Colin, ontdekt ze de schoonheid van de natuur, waarmee ze zichzelf en haar omgeving ook weer tot bloei weet te brengen.

Een betoverende hervertelling van Imme Dros met overeenkomsten tussen natuur, vriendschap en verbeelding. Met een prachtige voorkant en eenvoudige, maar net zo mooie, illustraties bij elk hoofdstuk van Linde Faas. Mooie quote uit dit boek:

“Het deed haar denken hoe wonderlijk het is hoeveel mooier een mens eruit ziet als hij glimlacht.”

Een magisch boek voor iedereen vanaf 9 jaar, te leen in de bibliotheek. Ook heel fijn om voor te lezen in de klas of thuis of in de tuin … #voorlezenmaaktjeleuker. Wat zijn jouw favoriete klassieke kinderboeken?