Klussen met de bieb


Nietsvermoedend loop ik op een avond de tuin in, na een autorit door een onweersbui. Lekker thuis denk ik nog. En dan zie ik een eigenaardig straaltje water uit de bovenkant van de regenpijp komen. Even kijken boven of ik kan zien wat er aan de hand is. Vanuit de slaapkamer van mijn dochter kan ik zien dat er bijna vijf centimeter water op het dak van de serre staat … Dat ga ik morgen wel ontstoppen denk ik nog, wetend dat ik al eerder van plan was het dakje schoon te maken. Eerst het journaal kijken op tv. Oei, de weerman meldt dat het de hele nacht zal blijven regenen.

Moet ik gaan klussen? Op dit tijdstip?

Nog maar eens kijken naar het dakje … Wie weet stroomt het vannacht wel over de rand. Dat wil ik niet. Is er al lekkage in de woonkamer? Nee, maar dat hoop ik toch echt te voorkomen. Dus …. ik moet nu de regenpijp gaan ontstoppen. Ik ben ook altijd de gelukkige die dit soort klusjes kan gaan doen. Ik ben helemaal geen klusser, maar ja, iemand moet het doen. Wat heb ik nodig? Een krukje om naar het raam te klimmen en een keukentrapje om buiten neer te zetten, zodat ik vanuit het raam op het dak kan komen. Ook heb ik een emmer nodig om de zooi in te doen en natuurlijk een handig schepje. En laat ik ook maar die prachtige gele huishoudhandschoenen aan doen. Het belangrijkste: kaplaarzen en regenjas aan, want het plenst nog altijd! Nou, daar ga ik dan, wat voel ik me stoer!

Aan de slag!

Van het raam waad ik door de regen naar de regenpijp. Mooi, mijn laarzen zijn in ieder geval niet lek. Voorzichtig schep ik eerst de prut voor de afvoer weg. Een beetje bang dat er misschien een dode vogel ligt, maar nee, het is gelukkig alleen blubber en wat nestmateriaal. Maar dit levert nog geen resultaat op. Dan maar met mijn hand over de rand. Half blind schep ik aan de bovenkant van de regenpijp wat spul weg. Oei een flits. Voor iemand die zo bang is voor onweer is dit echt een heldendaad! En ja, daar is de donder … Ik leef nog. En na een paar keer scheppen: YES!!!! Met een prachtige welving begint het water door de pijp te stromen. Al snel wordt de laag water op het dak minder en binnen een paar minuten is het water allemaal weg, op de gewone regen na dan natuurlijk.

Met mijn emmertje vol prut ga ik heel trots weer naar binnen en kijk zeer voldaan een heerlijke romantische komedie.

Klussen met de bieb

Toch is het misschien een goed plan om me voor te bereiden op nieuwe klussen met zo’n handig klusboek uit de bieb. Want tja, met een eigen huis is er altijd wat te doen. Ik heb ook nog een regenpijp met een gat en daar ontstaat een sinkhole onder het terras. En ja, er is ook nog een regenpijp met een onverklaarbare lekkage aan de onderkant …. Zou ik dat ook zelf kunnen repareren? Waar de bibliotheek wel niet goed voor is!

Heb jij wel eens een boek bij de bibliotheek gehaald dat je verder heeft geholpen bij bepaalde klussen of een hobby? Laat het ons weten!

Rugmarge Pijp Regen Water Grijs Flow Pijp