Kom jij je groene toekomst inkleuren?


Op woensdag 12 april van 11.00 – 16.00 uur vindt er een leuke activiteit plaats in bibliotheek Stad. Kinderen kunnen samen met hun mama, papa, opa of oma (of allemaal!) op een enorm grote kleurplaat hun groene toekomst inkleuren! En terwijl ze aan het kleuren zijn, willen we met ze kletsen over onze groene stad. Ik sprak Valerie Bos van het Economic Development Board Almere en van Concept Nerd over dit bijzondere evenement.

Waarom organiseren jullie dit event in de nieuwe bibliotheek?

We organiseren dit evenement in aanloop naar het bezoek van Gunter Pauli aan Almere. Hij kwam eerder al vertellen over zijn visie op de Blauwe Economie en welke kansen hij voor de stad ziet. Nu komt hij deze zomer weer naar ons toe en gaat hij in een paar dagen samen met de stad kijken hoe we met verschillende overvloeden nieuwe waarden kunnen creëren. Alvast een voorproefje? Check de VPRO Tegenlicht aflevering van afgelopen zondag

Van wie gaat dit initiatief uit?

Wij organiseren dit vanuit de Economic Development Board Almere in samenwerking met de Gemeente Almere. De board is een organisatie die economische ontwikkeling op verschillende thema’s zoals circulaire economie en gezondheid aanjaagt in de stad. Altijd samen met het onderwijs, kennisinstellingen, overheid en burgers.

Denk je dat kinderen iets te vertellen hebben over hun groene toekomst?

Zeker! Het gaat immers over hun eigen toekomst! En met hun creatieve en eigenwijze kijk op die wereld kunnen we leuke nieuwe invalshoeken tegenkomen en nadenken over oplossingen. Kinderen mogen wat mij betreft veel meer betrokken worden bij de ontwikkeling van de stad!

Wat gaan jullie doen met de uitkomsten van de gesprekken?

We verzamelen input van de kinderen over welke kansen zij zien. Ook gaan we met hen in gesprek over het thema duurzaamheid. We zijn vooral nieuwsgierig naar wat er al leeft en hoe we dat kunnen versterken. Hoe beter we de doelgroep betrekken bij het onderwerp, hoe meer zij ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan. De input nemen we mee naar het bezoek van Gunter Pauli en hij gaat hier verder mee aan de slag.

Wat gaan jullie doen met de ingekleurde kleurplaat?

Dat is een goede vraag! We zijn nog op zoek naar een mooie plek waar hij permanent mag blijven hangen. Dus heb je een idee? Stuur dan even een mailtje naar valerie@edba.nu

Waarom is het zo belangrijk dat ook kinderen nadenken over hun groene toekomst?

Het gaat over de wereld waar zij nog een hele tijd in moeten leven. Zij kunnen beter dan wie dan ook vertellen aan de grote mensen wat zij wel en niet goed vinden voor deze wereld. Door kinderen nu al inzicht te geven in het thema duurzaamheid en ze te vertellen over de grote uitdagingen waar wij mee te maken hebben, zorgen we voor een generatie die actief en gemotiveerd aan de slag gaat met het verbeteren en vergroenen van de wereld.

Wat kunnen kinderen nu al doen aan hun groene toekomst?

Heel veel verschillende dingen. En dat begint klein. Geen afval op straat gooien, lokale producten eten, afval scheiden, oplossingen bedenken voor overvloeden in hun eigen omgeving en deze nieuwe waarde geven. Er zijn nog veel meer ideeën en in de bibliotheek is een enorme collectie over verschillende onderwerpen over duurzaamheid dus haal daar je eerste inspiratie vandaan!

Hoe kun je daar als ouder al iets aan doen?

Ga eens samen met je kind buiten wandelen en afval verzamelen. Of knutsel van natuurlijke materialen eens iets leuks en koop het niet in een speelgoedwinkel. We kunnen veel met wat er al is in, plaats van dat we steeds meer nieuwe dingen maken en consumeren. Hiermee vervuilen we onze omgeving waar onze kinderen nog lang gebruik van moeten maken! Ik raad zeker het nieuwe boek van Gunter Pauli, de Blauwe Economie aan. Deze is heel binnenkort ook te lenen bij de bieb!

Kom jij je groene toekomst ook inkleuren? Je bent welkom op de 12e april. De enorme kleurplaat is niet te missen; die ligt op de 1e verdieping, vlakbij de klantenservicebalie. Tot dan!