Kookboek van het jaar: The Green Kitchen at Home

In november 2017 werd The Green Kitchen at Home tot Kookboek van het jaar gekozen. Een opvallend boek voor beginnende of gevorderde vegetariërs van het Scandinavische echtpaar David Frenkiel & Luise Vindahl.

The Green Kitchen

David Frenkiel en Luise Vindahl zijn Scandinavische Foodbloggers. Behalve dat hun nieuwste kookboek ‘Kookboek van het jaar’ in Nederland is geworden, is ook hun blog twee keer bekroond (2013, 2015 Best Food Blog, Saveur Magazine). Ze brachten ook twee succesvolle apps voor iPhone en iPad op de markt. David Frankiel won de (Nederlandse) award in 2017 voor beste kookboekenfotograaf, -vormgever en -stylist.

The Green Kitchen at Home

Dit alles wist ik nog niet toen ik afgelopen november in een boekhandel in Leiden als cadeau voor mijn zoon die net zijn Bachelor diploma had gekregen een vegetarisch kookboek uitzocht. Dit kleurrijke, aantrekkelijke en kloeke boek viel me meteen op. ‘Gezond, vegetarisch en snel’ sprak me aan. En bij het doorbladeren zag ik al meteen heerlijke gerechten die ik zo zou willen maken. Dat is zo fijn aan een boek vol prachtige foto’s: je ziet meteen hoe lekker (en vaak ook hoe mooi) het resultaat eruit ziet. ‘Midden-Oosterse wraps met zoete aardappel’ klinkt misschien lekker, maar met een superleuke foto erbij van een in papier gerolde wrap heb je nog meer zin om het eens te proberen. Bij het afrekenen aan de kassa vertelde de boekverkoopster me dat The Green Kitchen at Home misschien wel Kookboek van het jaar zou worden.

Green Kitchen at Home

Waarom The Green Kitchen at Home?

Het kookboek ging mee naar Frankrijk, waar zoonlief dit jaar studeert. En ík reserveerde het (inmiddels bekroonde boek) bij de bieb. Na een middagje doorbladeren besloot ik dat dit boek ook in mijn (kook)boekenkast niet mag ontbreken. (Dus lieve lener: na het schrijven van dit blog breng ik het boek snel terug en komt het weer beschikbaar voor jullie!) Wat mij aanspreekt in het boek is dat het vol staat met vernieuwende, smakelijke vegetarische recepten die vaak snel en makkelijk te maken zijn. De schrijvers zijn ouders van jonge kinderen. Zij begrijpen dan ook als geen ander dat je op zoek bent naar gezonde, lekkere recepten waar je geen uren voor in de keuken hoeft te staan. Omdat je een gezin hebt, een druk leven leidt of gewoon geen zin hebt om te uitgebreid te koken. Ze beloven in het voorwoord dat de meeste recepten in hun gezin veel gemaakt worden en dus bruikbaar en uitgebreid getest zijn.

Vegetarisch, veganistisch en glutenvrij?

Voor veganisten is het boek goed te gebruiken omdat de recepten gemakkelijk aan te passen zijn, waarvoor aanwijzingen worden gegeven. Eieren, yoghurt en geitenkaas worden soms gebruikt. Er wordt veel gebruik gemaakt van glutenvrij meel, zoals rijstmeel, boekweitmeel en amandelmeel. Havermeel, rogge en- speltmeel worden ook gebruikt en steeds worden alternatieven geboden. Ook superfoods, zoals chiazaad, zijn ingredienten die vaak langskomen. En een recept voor lijnzaadcrackers ontbreekt ook niet.

Gezond maar wel feestelijk en lekker

Luise Vindahl is voedingsdeskundige, David Frankiel is de vormgever én de lekkerbek. Deze combinatie zorgt voor gezonde, maar altijd lekkere recepten. De schrijvers vinden variatie belangrijk, omdat iedereen anders is, en smaken verschillen. Daarnaast vinden ze het belangrijk om groentes van het seizoen te eten. Groentes spelen sowieso de hoofdrol in het boek. Wat me aanspreekt is dat ze benoemen liever te kiezen voor een eerlijk brood met maar drie ingrediënten, dan een glutenvrije variant met 15 verschillende geraffineerde toevoegingen. Toch staat hun boek vol met recepten die geschikt zijn voor een glutenvrij dieet.

Recepten

Recepten die het handelsmerk zijn geworden van het gezin zijn Spinazieflensjes, romige kikkererwten en Carrotcake havermout. Nieuwe recepten die ze aanraden zijn Vega Fish-and-Chips, Appelmuffins met broccoli en spinazie en Mediterrane ovengroentes met halloumi (een bakbare schapen/geitenkaas). De rommelige blauwe- bessen- yoghurt taart en Bananen-ijs met cookie dough van pindakaas lijken mij ook wel wat!

Voor iedereen

Het geheel maakt het tot een kookboek dat geschikt is voor iedereen. Wil je meer groentes eten, maar vraag je je af hoe? Het staat erin! Vind je het belangrijk dat je kinderen gezond, gevarieerd en lekker eten? Ook daarvoor genoeg inspiratie. Iedereen die af wil van de boterham met kaas voor ontbijt en lunch en op zoek is naar alternatieven; ik raad je aan dit boek in te kijken en te proberen! De indeling is ook handig: Koelkastfavorieten (wat is handig om altijd in huis te hebben), Ontbijt, Handige maaltijden, Doordeweeks, In het weekend, Spreads en bijgerechten (een keer wat anders op brood!) en natuurlijk: Nagerechten!

The Green Kitchen bij de bieb!

De kookboeken van Frankiel & Vindahl zijn alle vier te leen bij de bibliotheek. Sinds 2014 verscheen er elk jaar één: Basis, Travels (wereldrecepten) en Smoothies, met als laatste The Green Kitchen at Home.

Kookboeken op de Living

En als je dan toch op de Living bij de kookboeken komt kijken, blijf dan vooral even rondneuzen! Want er is voor iedereen wat bij. Of je nu de Kookboeken van Karin Luiten zoekt, van koken zonder pakjes en zakjes, of meer weer wil weten over paleorecepten. Of ben je meer van het Heel Holland bakt kookboek? Het is er allemaal!

Wat is jouw favoriete kookboek? Ik ben benieuwd!