Kookboekentips voor moederdag: welke kies jij?

Aanstaande zondag is het weer Moederdag en dat staat gelijk aan cadeautjes bedenken om moeders mee te verrassen. Houdt jouw moeder van boeken én van koken dan is een nieuw kookboek waarschijnlijk hartstikke welkom. Laten wij nu beschikken over een rijke collectie kookboeken! We zochten er zes uit die heel populair zijn onder onze leden. Kijk je mee naar onze kookboekentips? 

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. De moderne Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land. In Nederland, België en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei – tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen. (Bron: Wikipedia)

Donna Hay EasyKookboekentips #1

The new easy : 135+ slimme recepten voor doordeweeks en in het weekend | Donna Hay
We starten de kookboekentips met een opvallend fraai kookboek van de bekende Australische foodstyliste/kok/bestsellerauteur Donna Hay. De recepten zijn pareltjes: mooie combinaties van ingrediënten en met opvallend subtiele smaaknuances. De beschrijvingen zijn duidelijk. Diverse hints en suggesties vullen de eigentijdse, vlotte, bereidingen aan, waarbij snelle varianten of aanpassingen (‘re-style’-ideeën) doen verrassen! Voor dagelijkse en bijzondere menu’s, tussendoortjes, gebak, snacks en meer een innovatief en veelzijdig geheel voor fijnproevers (getuige de prachtige lay-out). Rijk geïllustreerd met vaak paginagrote kleurenfoto’s.

Alles is familie kookboek

Kookboekentips #2

Het Alles is familie kookboek | Kim van Kooten
De familie De Roover, welbekend van de film ‘Alles is familie’, heeft een kookboek samengesteld met een aantal van hun lievelingsrecepten. De leden hebben een voor hen speciaal gerecht prijsgegeven en het moet gezegd, het is een warme en uitnodigende uitgave die je met veel plezier leest. Pannenkoeken van Linda, uiensoep van Leonie, kip met venkel van Evert en ‘apeneten uit de oven’ van Dick, het zijn allemaal schotels met een warme, saamhorige en soms lekker ouderwetse toon. Ze variëren van oer-Hollands tot ver-over-de-grenzen en van simpel te bereiden tot culinaire hoogstandjes. De zes hoofdstukken staan in menuvolgorde. Elk recept begint met een korte inleiding en/of anekdote, waarbij je veel achtergrondinformatie krijgt voorgeschoteld. Tussen de bedrijven door staan opnames van de film in zwart-wit, sfeerfoto’s en een paar kindertekeningen.

Kookboekentips #3

Creative ChefCreative Chef | Jasper Udink ten Cate
Een etentje organiseren voor familie of vrienden: het kan op de conventionele manier waarbij de samenstelling van de gasten, gerechtkeuze en de tafelgesprekken het succes bepalen. Voor wie het eens anders wil doen, biedt dit boek speelse, gedurfde en ongebruikelijke ideeën. Daarom hoofdstukken met veel inspiratie voor presentatie, invloed van muziekkeuze, eten en kunst, keuze van ingrediënten, eetervaringen en -belevingen, eten als happening, invloed van geur, opmaak, eten/gerechten met een verhaal, interactie: het toevoegen van een spelelement, persoonlijkheid (openstaan voor wensen en verlangens van je gast(en), tijd (slowcooking, eten als (heel) vroeger) enzovoort. Ieder onderwerp wordt toegelicht, met voorbeelden van tafeldecoraties, aankleding ruimte, playlists, organisatie en een boodschappenlijstje. Ook veel recepten die met enige ervaring goed te maken zijn en waarbij ook mindere gangbare ingrediënten zoals insecten en ‘vergeten’ groenten worden gebruikt. Grafisch mooi verzorgd. Inspiratie voor een verrassend, spetterend feest.

Kookboekentips #4

Het boek van JetHet boek van Jet | Jet van Nieuwkerk
Centraal staat een gezonde levensstijl: gezonde recepten en tips die uiteenlopen van hoe je een feestje moet organiseren, tot wat je het best kunt eten voor en na het sporten. De boodschap is dat je niet moet doorslaan in een gezonde manier van leven. Jet wil de lezer inspireren om vooral op een leuke manier gezond te leven. Het is dan ook helemaal niet erg om een keer wijn te drinken of een ‘mindere dag’ te hebben waarbij je het ijs niet kan laten staan. Ingedeeld op basis van verschillende thema’s met titels zoals: ‘Alles draait om balans’ of ‘Klein Klein katertje’. Ieder hoofdstuk begint met een persoonlijk verhaal, met daarin inspirerende tips en ideeën die direct toepasbaar zijn in je leven. Daarna volgen recepten met paginagrote kleurenfoto’s van de gerechten. De recepten zijn eenvoudig te bereiden met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Bij ieder recept geeft Jet steeds een persoonlijke tip. Mooi vormgegeven boek waarin gevarieerd wordt met lettertypes en kleur, tekeningen en fotografie.

Kookboekentips #5

Lessen in lekkersLessen in lekkers : masterclasses uit de keukens van 13 Nederlandse chefs
Van maart 2013 tot en met oktober 2015 verscheen in de Volkskrant in het kunst- en cultuurkatern V de rubriek ‘Lessen in Lekkers’. Daarvoor interviewde Mac van Dinther koks die een verhaal hadden en vroeg hun uit te leggen waarom ze voor hun vak kozen, hoe ze werken en waarom, wat hun doelen zijn en naar hun specialisaties zoals cocktails, koken met groenten, met wild, met organen, met afval, modern Surinaams, of koekjes bakken. Iedere kok levert een aantal recepten en ook daarover staan in de marge vragen van de interviewer over de keuze van ingrediënten, bereiding en meer. Dat levert een schat aan wetenswaardigheden en vooral inspiratie op. Voor leergierige, inventieve thuiskoks goed uitvoerbare recepten met ingrediënten die bijna overal verkrijgbaar zijn. Deze serie kreeg extra waarde door de gerechtfoto’s: de fotografie van Rein Janssen in een heel transparante styling maakten mede de rubriek en ook dit boek tot iets bijzonders. Dertien afleveringen werden voor dit boek gekozen en zo’n negentig recepten. Zo worden lezen, koken en opeten een culinair feestje. Een prachtig boek.

Kookboekentips #6

Tara Stiles KookboekTara Stiles kookboek : meer dan 100 simpele gerechten die superleuk zijn om te maken
Het laatste boek uit ons rijtje kookboekentips is van Tara Stiles. Ze beschrijft vanuit haar eigen achtergrond haar motivatie om gezonder te gaan koken. Gevolgd door de keukenbenodigdheden om hiermee aan de slag te gaan: zowel het gereedschap als de basis-ingrediënten die als voorraad aanwezig moeten zijn. Dan volgen zo’n honderd zeer eenvoudige, gemakkelijk en snel uitvoerbare recepten die zij in de loop van de jaren van over de hele wereld van Japan tot Cuba vergaard heeft. Elk recept wordt ingeleid met een persoonlijke noot over de herkomst ervan of samenstelling en bereidingstips. De ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en het zijn de variaties in gebruik van de diverse groenten die tot creatieve en zeer smakelijke gerechten leiden. Ze gebruikt geen vlees of vis. Het boek is bijzonder inspirerend en gemakkelijk leesbaar geschreven. Tara Stiles is onder andere bekend door haar eigen yoga-studio, Strala, in New York en eerder uitgegeven boeken ‘Yoga helpt’* en ‘Powerfood, yoga en meditatie’.

Je kunt de boeken vinden in boekwinkels en online bij Bol.com bijvoorbeeld. Uiteraard ben je van harte welkom om deze kookboekentips bij ons te lenen, maar dan is het een geleend cadeautje ;-). Maar misschien is een abonnement van onze bibliotheek juist wel een leuk cadeau!