Kookboekenweek 2020: 6 tot en met 15 november


Vandaag start de Kookboekenweek 2020 en deze duurt tot en met 15 november. Tijdens de Kookboekenweek besteden boekwinkels en bibliotheken aandacht aan het kookboek en lekker eten. Onderdeel van deze week is het aanwijzen van Het Gouden Kookboek, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Inmiddels is bekendgemaakt welk boek de titel Het Gouden Kookboek 2020 mag gaan dragen: Home Made Basics. Gefeliciteerd Yvette van Boven!

In dit blog zetten we de boeken uit de shortlist voor Het Gouden Kookboek nog eens onder elkaar, met een linkje waar je de boeken in onze collectie kunt vinden. En we tippen een paar fijne kookboeken in de vorm van een e-book die je kunt lenen via de online bibliotheek. Lekker vanuit huis, extra fijn in deze tijd van Corona-maatregelen.

Shortlist Het Gouden Kookboek

shortlist gouden kookboek

De vakjury maakte 15 oktober tien titels bekend die op de longlist schitterden. Op 20 oktober selecteerde de jury vijf titels voor de shortlist. Hieronder nog eens de boeken uit die lijst onder elkaar:

Home Made Basics | Yvette van Boven
“Een XL comfortfood boek waar je niet snel op uitgekeken zult zijn. Yvette van Boven zorgt voor munitie voor elk moment van de dag. Moeiteloos mixt zij traditie en trend en verleidt ze je tot koken met sprankelende en niet ingewikkelde recepten.”

Inmaken | Jonah Freud en Noni Kooiman
“Een echt kookboek, door Jonah Freud en Noni Kooiman gevuld met meer dan 300 recepten om fruit en groenten, maar ook vlees en vis in te maken en daarmee te bewaren voor later. Het ambacht van inmaken is op een indrukwekkende, krachtige en moderne manier vormgegeven. Een verslavend naslagwerk waar met groot plezier uit gekookt zal worden. Met het boek Inmaken kan iedereen thuis aan de slag.”

Spicy Chef | Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza
“Soenil Bahadoer vertelt openhartig over de rol van eten in zijn leven en carrière als tweesterren-chef in zijn restaurant De Lindehof. Prachtig opgetekend door Hassnae Bouazza. Over het belang en invloed van zijn roots, de reizen die hij maakte en de vertaling naar zijn keuken in Brabant. Vol geuren, kleuren en bijzondere ingrediënten. Met gerechten vol herinneringen die je als thuiskok nu in je eigen keuken kunt bereiden.”

Vis voor beginners | Mirjam van der Rijst en Harold Pereira
“Een aanstekelijk boek waarin je meegenomen wordt in de wereld van en de mogelijkheden met vis. Mirjam van der Rijst laat je kennismaken met verschillende technieken, lekkere en maakbare recepten, tips en wetenswaardigheden. Mooi gefotografeerd door Harold Pereira en vrolijk geïllustreerd door Martien Holtzappel.”

Wereldse bouillons | Marianne Snel
“Marianne Snel maakte een kookboek vol gul comfortfood. Niet te streng in de leer liet zij zich inspireren door verschillende keukens. Zij ontwikkelde de receptuur, deed de styling en fotografeerde ook zelf. De 20 basisbouillons waar zij een verrassende draai aangeeft zijn de rode draad in dit boek vol oogstrelende gerechten. Beschreven voor 2 personen!”

Kookboekenweek in de online bibliotheek

Kookboekenweek in de online bibliotheek foto

Behalve allerlei fijne leesboeken vind je ook talloze kookboeken als e-book in de online bibliotheek. Hieronder tippen we er vijf, waar ik als ‘foodie’ in ieder geval enthousiast over ben (ik heb de meeste in de boekenkast staan).

Ruige kost | Paskal Jakobs en Edwin Vinke
Keukenvrienden en levensgenieters Paskal en Edwin delen in Ruige kost hun favoriete en succesvolle recepten. Waar Edwin verrijkt wordt door de muzikaliteit van Paskal, leert Paskal van Edwin te proeven en te beleven in de keuken. De gerechten en ingrediënten zijn geïnspireerd op hun reizen en hun liefde voor Zeeland. (Bron: omslag)

Bij mij aan tafel | Nigella Lawson
Voor Nigella Lawson, de koningin van de thuiskeuken, draait eten om herinneringen, ‘Bij mij aan tafel’ is daar een afspiegeling van. Het bevat recepten van de gerechten die ze at in haar jeugd, het eten dat ze bereidt voor vrienden en familie, kortom: gerechten die het best smaken wanneer je ze eet te midden van de mensen die je lief zijn. Van klassieke Nigella-gerechten als ovenschotels, gebraden kip, brownies voor noodgevallen en witte-chocoladecheesecake, tot verrassende gerechten en ingrediënten als witte-misohummus, fateh met rundvlees en aubergine en gehaktballetjes met orzo. Deze recepten zijn favoriet bij Nigella aan tafel en zullen dat ook bij jou worden. (Bron: omslag)

Lekker Fred | Freddy Tratlehner
Daar stonden we dan, mijn zus en ik. Met 32 graden in de bloedhitte van Frankrijk op onze blote voeten mayomenaise te stampen. In van die grote, eikenhouten vaten en op de echte, traditionele manier. Heerlijk, dat vrije gevoel van oranje eierdooiers die als warme vla tussen je tenen door glibberen. Nog steeds krijg ik complimenten over mijn gladde voetjes. Zodra de lente zijn eerste zonnestralen laat zien, trek ik glunderend mijn sandalen aan. Dit is waar mijn liefde voor echt en authentiek eten is begonnen. Mijn jeugd zit vol fantastische herinneringen. Zo meen ik mij ook te kunnen herinneren hoe mijn op zelf paling rookte. Hoe die zwarte glibberige beesten in die bakken krioelden als het haar van Medusa zal me altijd bijblijven. Wat een engnekken! Van de gestroopte huid maakte mijn grootmoeder kleine stropdasjes voor mijn teddybeer Davie. Breed hadden het niet, dus we moesten creatief zijn. (Bron: omslag)

Het complete BBQ boek | Julius Jaspers
Met Het complete BBQ boek geeft Julius Jaspers je alle tools, technieken en recepten in handen om het hele jaar door de lekkerste gerechten te bereiden op de BBQ. Van de snelle doordeweekse maaltijd tot showstoppers voor in het weekend en alles wat je verder nodig hebt voor een geslaagd diner van de grill. Denk aan marinades, rubs, snacks, sauzen en zuurgoed en natuurlijk iets zoets van de BBQ toe. (Bron: omslag)

Brits Bakboek | Regula Ysewijn
In Brits bakboek, een ode aan de uitgebreide en florerende Britse bakcultuur, geeft Regula Ysewijn haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea. Taart, cake, koeken, scones, buns, pies, brood en ander zoet en hartig gebak is verstrengeld met de identiteit van de Britten en dat is ook te zien in de recepten in dit boek. Ieder recept vertelt, onder begeleiding van een kort informatief tekstje, een verhaal over het landschap, de tradities en de legendes van Groot-Brittannië. Veel van de recepten in dit boek zijn gebaseerd op recepten die Regula tegenkwam tijdens haar historische onderzoek, maar de recentere klassiekers zijn de gebakjes zoals zij ze zelf al jaren bakt, geïnspireerd door de herinneringen aan de baksels die zij altijd at in Groot-Brittannië. (Bron: omslag)

En, ga jij tijdens deze Kookboekenweek 2020 lekker koken uit een van de kookboeken die voorbij kwamen in dit blog? Nog veel meer kookboeken vind je bij ons in de bibliotheek en in de online bibliotheek. En wij zijn best nieuwsgierig: wat is jouw favoriete kookboek en/of recept? Laat het weten in een reactie!