De allermooiste kinderfilm van dit jaar: Kubo en het magische zwaard

Wat mij betreft de allermooiste kinderfilm van het jaar: Kubo en het magische zwaard. De film was alleen niet in alle bioscopen te zien, wat jammer is. Deze animatie verdient namelijk alle aandacht. Door de overkill aan grote Disney en Pixar tekenfilms is Kubo en het magische zwaard, van de veel kleinere animatiestudio Laika, volledig ondergesneeuwd. Geheel onterecht. 

‘Niet knipperen. Of doe het nu’

Die waarschuwing geeft de jonge Kubo nog voor er ook maar iets te zien is in Kubo en het magische zwaard. Het is nogal een zelfverzekerd statement om een film mee te beginnen, maar Kubo maakt het waar. Meteen al met de openingsscène, waarin een vrouw met een bootje onder de volle maan over een woest kolkende zee vaart. De film is nog maar een paar minuten bezig, en je ogen zijn aan het scherm gekluisterd. Serieus!

In het kort

De slimme en goedhartige verhalenverteller Kubo roept per ongeluk een wraakzuchtige geest uit zijn verleden op. Om zijn familie te redden moet hij het mysterie rondom zijn overleden vader oplossen. Zijn vader was de beste samoerai die ooit leefde. Tijdens zijn gevaarlijke zoektocht krijgt Kubo hulp van Monkey en Beetle. Bewapend met zijn shamisen – een magisch instrument – moet Kubo strijden tegen goden en monsters, waaronder de vijandige Moon King en de boze tweelingzussen. De kinderfilm speelt zich af in het oude Japan en vertelt een episch verhaal over magie en spannende gebeurtenissen, maar ook over het accepteren en omgaan met de dood van geliefden. Het verhaal durft dus ook duistere kanten van het leven te laten zien. Sommige kinderen kunnen een beetje bang worden van deze film. Dit is zeker geen minpunt, want Kubo is een buitengewoon prachtige familiefilm voor oud en jong. Misschien alleen niet te jong.

Handwerk

Alle poppetjes in de film zijn met de hand gemaakt en geanimeerd met origami. Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier. Denk aan de beroemde kraanvogels. Kubo en het magische zwaard is prachtig en met zo veel liefde gemaakt dat je haast vergeet dat zulke pareltjes nog worden gemaakt. Het is een ode aan de kracht van verhalen vertellen en zit boordevol visuele vondsten. Bij het zien van deze kinderfilm, in de zomervakantie, was de zaal tot mijn verbazing vrijwel leeg. Dat is ontzettend jammer, omdat de animaties van studio Laika zich absoluut kunnen meten met het hoogste niveau. Sterker nog: Kubo en het magische zwaard is naar mijn bescheiden mening één van de beste animaties van het jaar. De film ziet er adembenemend prachtig uit en vertelt een spannend en origineel verhaal. Kubo en het magische zwaard verdient naar mijn mening meer aandacht dan de films van de grotere studio’s die aan de lopende band worden gefabriceerd.

Kijken dus

Heb jij net als de rest van Almere Kubo en het magische zwaard over het hoofd gezien, of weet je überhaupt niet wie of wat Kubo is en waar het allemaal over gaat? Kijk de onderstaande trailer en kom in de kerstvakantie naar het filmhuis in de bibliotheek, want wij draaien deze kinderfilm! Waarom? Omdat Kubo grotendeels een stop-motion-animatiefilm is. Dat wil zeggen dat alle figuurtjes met de hand zijn gemaakt en geanimeerd; monnikenwerk en engelengeduld. Maar vooral omdat de film het verdient om op het grote doek gezien te worden. Kubo en het magische zwaard is die ene bloem die veel te kort in de schaduw heeft mogen bloeien, maar bij ons de gelegenheid krijgt alsnog te bloeien. In het donker drie dagen lang …

Kubo en het magische zwaard is topvermaak voor jong en oud en daarom moedig ik iedereen aan om deze film te gaan kijken, nu het nog kan.
donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december
11:00 uur
de nieuwe bibliotheek Stad