Kunstenaars over Tweestrijd: Carmen Vazquez Levie


Voor de Boekenweek ging de nieuwe bibliotheek op zoek naar Almeerse kunstenaars die over werk beschikken die in lijn staan met het thema ‘Tweestrijd’. Na veel inzendingen is er uiteindelijk een samenstelling gekomen van zeven Almeerse kunstenaars. Carmen Vazquez Levie is één van de deelnemende kunstenaars! Al eerder mocht zij haar werk in de nieuwe bibliotheek vertonen, ook tijdens de Boekenweek! Carmen Vazquez Levie haalt inspiratie uit haar eigen emoties en de mens om haar heen; wat de mens, denkt, voelt en beweegt boeit haar enorm. Wij stelden Carmen de vraag, wat is ‘Tweestrijd’ voor jou?

Alleen

Tweestrijd: we hebben er allemaal wel eens mee te maken. In kleine en grote vorm. De innerlijke strijd tussen gedachten en gevoel(ens): keuzes moeten maken over zaken die lijnrecht tegenover elkaar staan of keuzes waarin je geweten opspeelt. In welke strijd dan ook: die tweestrijd ga ik meestal alleen aan.

Cocon

Mijn innerlijke stemmen voeren lange gesprekken, want als het een moeilijke strijd is deel ik deze vaak liever niet met anderen. Tips van anderen zijn goed bedoeld, maar maken een grotere wir-war van mijn gedachten. Wel lees ik zelf graag verhalen van ervaringsdeskundigen op internet of uit een boek, daar hoef ik geen gesprek mee te voeren. Ik ben dan te vinden in mijn cocon. Zo’n tweestrijd, daar leer je telkens weer enorm veel van. Iedere gemaakte keuze draagt weer veel kennis bij in de volgende ‘strijd’.

Gedachten en mond

Een van mijn werken gaat over de altijd nog lopende tweestrijd met mijn gedachten en mijn mond. Ik ben nogal hysterisch in mijn hoofd. In mijn wat mindere dagen rolt er van alles uit, en dat heeft best wel eens tot problemen geleid achteraf en ook tot spijt.

Mijn mindere dagen kleuren alles donker, maar als de pastelkleurtjes, vlindertjes en bloemetjes weer verschijnen denk ik: “waar ging het allemaal over?” Ik heb geleerd dat je met nuance(s) of simpelweg met een pleister erop, soms meer bereikt dan met een stortvloed aan woorden.

Observeren

Van een afstandje kijken, observeren (je eigen gedrag en dat van anderen), een pas op de plaats maken … Het kan allemaal enorm leerzaam en interessant zijn, en ook nog energiebesparend, aangezien er altijd wel een gevolg aan vast plakt. Kortom, het is niet altijd nodig om alles hardop te zeggen, maar soms ook gewoon de situatie te laten zijn, of even te wachten met een betoog of reactie.

Maar toch wint mijn mond het best vaak. Op mijn goede dagen laat ik mijn mond wel haar gang gaan, want dan vind ik haar hilarisch, dan heeft zij mijn goedkeuring.

Benieuwd naar de expositie en andere kunstenaars? De expositie is ook online te bezoeken. Lees ook de interviews met twee andere kunstenaars. Die van Jeroen Bouwmeester, lees je hier, die van Arjan Spannenburg lees je hier.