Kunstenaars over Tweestrijd: Jeroen Bouwmeester


“Jeroen Bouwmeester wil mensen blij maken met kunst.”

Voor de Boekenweek ging de nieuwe bibliotheek op zoek naar Almeerse kunstenaars die over werk beschikken dat in lijn staat met het thema ‘Tweestrijd’. Na veel inzendingen is er uiteindelijk een samenstelling gekomen van zeven Almeerse kunstenaars.

Één van die kunstenaars is Jeroen Bouwmeester, die op een hele andere manier het thema Tweestrijd invult. Hij maakte van een folderstandaard, die weggegooid zou worden, een kunstwerk. Dit deed hij bij de Witte Olifant, een atelier voor unieke mensen, waar Jeroen werkt.

Deelname expositie

Toen Jeroen hoorde dat zijn werk was geselecteerd voor de tentoonstelling in De Nieuwe Bibliotheek, was hij heel blij. Bij het regelen rondom je werk tentoonstellen komt best veel kijken. Dingen zoals: contact opnemen, mailen, thema’s bedenken, het vervoer van werk. Allemaal dingen die voor anderen heel gemakkelijk gaan, maar waar Jeroen hulp bij nodig heeft. Daarom werkt Jeroen ook bij kunstatelier De Witte Olifant in Almere Haven.

Gandalf

“Niet iedereen is perfect”, zegt Jeroen. Zo heeft Jeroen bijvoorbeeld moeite met leren. Hij is drie dagen in de week bij De Witte Olifant te vinden. Hij werkt momenteel aan een stad van Gandalf uit Lord of The Rings en hij bouwt een maquette van een zelfbedachte stad met piepschuim. Hij gaat zelfstandig met de fiets van Almere Buiten naar Almere Haven, een rit van 45 minuten in weer en wind.

Wandelen

Jeroen heeft een eigen appartement bij Paladijn, dit is een woonvorm voor mensen die hulp nodig hebben met dagelijkse dingen. Jeroen heeft nog maar een klein beetje hulp nodig, koken bijvoorbeeld heeft hij inmiddels geleerd. Daarnaast vindt Jeroen wandelen heel erg leuk, het liefst in Duitsland in de bergen samen met zijn ouders. Naast zijn actieve hobby wandelen leest hij ook graag tijdschriften en boeken.

Lezen

In het speciaal onderwijs moet als je 20 jaar bent van school af, of je nu klaar bent met leren of niet. Jeroen had toen wel het alfabet geleerd en korte drieletterwoordjes, maar echt lezen kon hij niet. Lezen heeft hij zelf geleerd door te blijven oefenen met o.a. kleine Dragonball stripboekjes. Hij wilde zo graag weten hoe het verhaal verder ging dat hij  bleef lezen. Soms, als hij een woord niet snapte,  dan sloeg hij het over. Hij las nog hardop voor, tot hij de tip kreeg van zijn moeder dat hij het in zijn hoofd moest lezen, toen ging het een stuk sneller en beter.

Nu kan hij inmiddels alles lezen wat hij wil lezen. Voor Jeroen waren er geen opties om op een school verder te leren, dus moest hij het zichzelf aanleren. Later kwam er gelukkig ‘Prago’, daar heeft hij leren rekenen, dit kon hij ook nog niet toen hij op zijn 20e van school af moest.

Politiek

Jeroen houdt zich ook bezig met politiek. Hij zit bij G-kracht, dit is een groep voor mensen met een verstandelijke beperking die één keer in de maand (voor corona) samenkomen en het dan hebben over politiek en dingen zoals toegankelijkheid. Bijvoorbeeld: is de Floriade straks wel toegankelijk voor mensen zoals Jeroen?

Jeroen zijn speerpunt is: je leven lang doorleren. Dit doorleren is iets wat hij graag wil en heel belangrijk vindt. Een ander persoon gaat naar een middelbare school en misschien uiteindelijk naar een universiteit en kan eigenlijk zijn hele leven lang doorleren en verschillende opleidingen volgen, maar bij deze doelgroep houd het eigenlijk op, zodra je 20 jaar geworden bent.

De Witte Olifant

Bij De Witte Olifant heeft hij geleerd om op het podium te staan. Twaalf jaar geleden durfde hij dit echt niet en door middel van theaterlessen durft hij dit nu wel. Dit is ook te danken aan de fijne groep, met veel lol, hij krijgt dan vertrouwen, in elkaar en in zichzelf.

Zo heeft hij voor een volle schouwburg en live op tv op het podium gestaan bij het Nieuwjaars concert (thema vreemde vogels in 2011-2012). En Jeroen heeft mee gedaan aan Vuurol (theater festival, 2014)

Hij leerde bij De Witte Olifant ook perspectief tekenen en werken met diverse materialen zoals was, keramiek, papier-maché, hout maar ook karton. Hij heeft zich al heel veel technieken eigen gemaakt, pen en inkt, collages, aquarel, lino-snedes, houtskool, verf en natuurlijk potlood, dit is zijn favoriet.

Jeroen wil graag mensen inspireren met zijn verhaal en zijn kunst. Hij heeft onlangs samen met zijn broer een prachtige website gemaakt, waarin zijn werk en verhaal te zien zijn. Jeroen wil met zijn kunst mensen blij maken en een beetje positiviteit de wereld in sturen.

Benieuwd naar de expositie en andere kunstenaars? De expositie is ook online te bezoeken en te bekijken. Lees ook de blogs van twee andere kunstenaars: die van Arjan Spannenburg en Carmen Vazquez Levie.

Website Jeroen Bouwmeester: www.jeroenleertdoor.nl
Website De Witte Olifant: http://dewitteolifant.nl/