Last van rijmstress? De Sint geeft les!


Na de surprisestress volgt de onvermijdelijke rijmstress. Zelfs de allerlaatste minuten voor het heerlijk avondje worden vaak gebruikt om de laatste rijmen af te ronden. Maar, hulp is onderweg: Sint geeft les en voorkomt rijmstress!

Steekwoorden!

Ga niet meteen als een dolle aan het tikken of schrijven. Maak een lijstje met steekwoorden over het cadeautje en de persoon en verzin een duidelijk onderwerp. Bouw het rijm op rondom dit onderwerp. Misschien kun je alvast wat rijmwoorden bij elkaar zoeken?

Beter goed gejat?

Er zijn natuurlijk meer dan genoeg sites die je kunnen helpen bij het maken van een gedicht, of zelfs complete gedichten voor je schrijven. Betaald of gratis. Maar het is en blijft toch het leukst om zelf aan de slag te gaan. Je kunt daarbij wel handig gebruik maken van een rijmwoordenboek. Een paar tips:
Mick’s rijmwoordenboek;
Rijmle;
– Het rijmwoordenboek van Van Dale;
Wil je toch meer dan alleen rijmwoorden? Kijk dan eens op de website van Vijftwaalf.

Rijmschema

Denk van te voren na hoe het gedicht moet rijmen. Het meest bekende rijmschema van het sinterklaasgedicht is het gepaarde rijm (AABB). Maar er zijn veel meer mogelijkheden! Probeer eens wat anders, zoals het gekruiste rijm ABAB of het omarmend rijm: ABBA. Ben je een taalliefhebber? Probeer dan eens te werken met alliteratie, assonantie of binnenrijm. Het levert soms leuke twists op in een gedicht. En assonantie kan handig zijn als je niet een direct rijmend woord kunt vinden, maar wel eentje die hetzelfde klinkt: loopt en kookt bijvoorbeeld.

Lang of kort?

Er zijn altijd mensen die dichtend geboren zijn en een sintgedicht afleveren van drie kantjes. Maar: lang hoeft niet per se ook goed te zijn. Een kort en krachtig gedicht, zeker voor iemand die je niet zo goed kent, werkt misschien wel beter. Bijkomend voordeel: hoe langer, hoe vaker je clichés tegenkomt. Voorkom ‘Sint zat te denken wat hij x zou schenken’ en ‘maak dit pakje nu maar gauw open, er zit vast in wat jij al wilde kopen’.

Persoonlijk

In familiesfeer is er natuurlijk niets leuker dan iemand met een gedicht eens even flink te pakken op een gênante of grappige gebeurtenis. Voordat je aan het dichten sloeg, heb je al een lijstje gemaakt met steekwoorden over de persoon waarvoor je schrijft. Gebruik deze. Dat maakt het gedicht persoonlijk en authentiek. En het maakt het verschil tussen een episch gedicht en een gedicht dat na afloop in de prullenbak belandt.

rijmstress

Ritme

Tot slot. Als je gedicht uiteindelijk af is, lees het gedicht dan eens voor jezelf voor. Degene die het gedicht krijgt, heeft het natuurlijk nog niet eerder gelezen. En het moet allemaal wel een beetje lopen en klinken: ritme! Handige tip: schrijf de accenten in je tekst in kapitalen, zodat de voorlezer weet waar hij de nadruk op moet leggen. Loopt de zin niet helemaal lekker, probeer er dan nog een woordje tussen te krijgen, of haal er eentje weg.

Met deze tips moet het met het rijmen wel goed komen. Heb je tóch nog extra hulp nodig? Tot en met vrijdag 2 december kun je tijdens de openingstijden van de bibliotheek appen met de Sint: 06-19 53 89 30.