Leerkrachten opgelet: inspiratie voor het lesprogramma!


Heb jij je lesprogramma al helemaal rond voor dit schooljaar? En hoe kom jij zelf dit schooljaar heelhuids door? Wij hebben nagedacht hoe wij jou kunnen helpen met interessante toevoegingen op het lesprogramma en hoe je ervoor kunt zorgen een positieve flow te hebben én te houden!

Laat ik maar meteen met onze Hackerroom beginnen als voorbeeld. Want als er iets is waar je energie van krijgt en wat je ruimschoots aanknopingspunten geeft om mee verder te gaan met jouw leerlingen, is dat wel de Hackerroom. Deze escaperoom met een educatief karakter vind je sinds mei op de vierde etage in bibliotheek Stad.

Inspiratie voor het lesprogramma: de Hackerroom

In de nieuwe bibliotheek bedachten wij voor de ontwikkeling van 21ste-eeuwse competenties een leerlijn in de vorm van een Hackerroom. Maar wel eentje met een educatieve twist. Het is alles wat je mag verwachten van een top-escaperoom: mooie aankleding van het thema, lastige puzzels, leuke plottwists en special effects. Ook de verhaallijn is fantastisch. Deze werd bedacht in samenwerking met bibliothecarissen en thriller-schrijfster Jet van Vuren. De Hackerroom is niet alleen maatschappelijk relevant, maar ook adrenaline-verhogend!

Voor het primair en voortgezet onderwijs is er een anderhalf uur durende workshop, waarbij een groep van maximaal dertig leerlingen de opdracht krijgt om elkaar uit een ‘super’ Hackerroom te hacken. Zo maak je kennis met programmeren en pas je de basisprincipes toe om uit deze Hackerroom te kunnen ontsnappen. Daarnaast is de Hackerroom zo ontwikkeld dat je online al kunt beginnen met leren door vijf e-learning modules. Zo maak je kennis met basisprincipes zoals binaire code, html, boolean en computerhardware.

Meester Mark

Ook voor je eigen bijscholing ben je in de bibliotheek aan het goede adres. Op 20 september vertelt Meester Mark (bekend van de Meester Mark boeken) niet alleen over zijn eigen onderwijservaringen. Hij deelt ook de verhalen en tips van een heleboel andere juffen en meesters die – ondanks de soms enorme werkdruk – nog altijd met ontzettend veel plezier én energie lesgeven. Wat is hun geheim? Je kunt kaarten voor ‘Heelhuids het schooljaar door’ reserveren!

Voorlezen voor ouders

En tenslotte nog een tip die je kunt gebruiken om ouders een stukje op weg te helpen. Waarschijnlijk zijn er op jouw school deze weken ook kennismakingsavonden. Natuurlijk zou je het elk kind gunnen om dagelijks voorgelezen te worden door hun ouders thuis. Het vergroot de woordenschat en draagt daarom ook bij aan hogere scores op school. Bovendien gun je ouders en kinderen dit knusse moment samen. Wij hebben dit punt voor jou uitgewerkt. Het enige dat je hoeft te doen is ouders naar de bijeenkomsten in de bibliotheek te verwijzen. Wij organiseren een aantal keer een bijeenkomst ‘Voorlezen voor ouders’. De eerste is al op woensdag 12 september om 9:30 uur in Almere Stad, maar ook in Haven, Buiten en Poort volgen zulke sessies. Kijk in de agenda wanneer en waar de ouders precies terecht kunnen.

Heel veel plezier dit schooljaar en als we je verder nog ergens bij kunnen helpen, doen we dit graag!