Leestips voor de jeugd van Ingrid #3


Volwassen of niet, ik lees graag jeugdboeken. Vanuit mijn achtergrond als leesconsulent bij De Nieuwe Bibliotheek is dat natuurlijk niet zo gek. Als ik weer een fijn nieuw jeugdboek heb gelezen, deel ik deze vaak als tip via een speciale Facebook-groep voor professionals die lezen belangrijk vinden. Vanaf nu bundel ik de leestips voor de jeugd een keer per maand in een blog. Wie weet groeit jouw te-lezen-lijstje dan vanzelf.

Het bamboemeisje Edward van de Vendel

Een oude bamboesnijder vindt op een dag een klein meisje. Hij besluit samen met zijn vrouw het meisje op te voeden als hun eigen kind. Jie, zoals het meisje wordt genoemd, groeit op tot een mooie vrouw. Er zijn verschillende mannen die graag met haar willen trouwen. Ze noemen haar De Stralende Prinses Van Het Soepele Bamboe, Nayotake no Kaguya-hime. Maar Jie denkt daar heel anders over. Ze verzint steeds weer opnieuw onmogelijke opdrachten. Tot de jongen zonder naam langskomt. Ook aan hem geeft ze een onmogelijke opdracht. Maar Jie wordt verliefd op hem. Hoe kan ze nu een keuze maken tussen hem en haar ouders?
Een fantastisch verhaal over liefde naar een oud Japans sprookje, ondersteunt door geweldige illustraties van Mattias de Leeuw. Vanaf 10 jaar.

Lezen saai? Niet met deze leestips voor de jeugd! #3

Top Bob- de grote ontsnapping – Harmen van Straaten

Ken je Top Bob nog, de hond die in het eerste boek dieven betrapte in de straat? Er is een tweede boek verschenen. Zijn baasjes gaan lekker met vakantie. Top Bob denkt dat hij mee mag, maar dat blijkt niet het geval. Hij mag naar een hondenpension. Wat een bekend gezicht runt dat hondenpension, denkt Top Bob. En even later komen al zijn hondenvrienden van de straat ook logeren. Plus Nero, de hond waarmee Top Bob het niet zo goed kan vinden. Waarom zijn ze allemaal in het hondenpension en wat heeft de postbode ermee te maken?
Opnieuw een hilarisch boek om te lezen. Voor iedereen vanaf 6 jaar

Lezen saai? Niet met deze leestips voor de jeugd! #3

Gevonden – Cees van den Berg

Het zal je maar gebeuren. Op het moment dat Fietje op haar fiets door de stad fietst, staat er plotseling een man op het fietspad. Hij reageert nergens op, en heeft pantoffels aan. Wat nu? Fietje kan de man niet op het drukke pad laten staan en neemt hem mee naar haar huis. Omdat de man niet meer wat zijn naam is en waar hij vandaan komt, geeft Fietje de man een naam, meneer Fritz. En mag hij zo lang bij hun in huis wonen. Dan begint de zoektocht naar de echte naam van meneer Fritz. Maar hoe pak je dat aan?
Een heerlijk leesboek over geheugenverlies en vriendschap. Voor iedereen vanaf 9 jaar.

Lezen saai? Niet met deze leestips voor de jeugd! #3

En, ken jij deze jeugdboeken al? Of kun je nu niet wachten om ze te lezen? Ik hoor graag wat je ervan vindt en nieuwe boekentips zijn uiteraard ook welkom! Klik hier om het eerste blog met jeugdtips te lezen en hier voor jeugdtips #2.