Leve de Young Adult boeken!


Young Adult boeken: veel jongeren lopen ermee weg en lezen zich heerlijk suf! En het aanbod op dit gebied wordt steeds groter. We zetten een aantal boeken voor je op een rijtje!

Vroeger was niet alles beter

In mijn tijd was er niets tussen jeugd- en ‘grote mensen’ boeken. Geen boek noch schrijver die zich in mijn tienerwereld verdiepte. Ik en velen met mij waren overgeleverd aan de wereld van ‘grote mensen’-problemen en hun gedachtegangen. Een wereld die ver weg stond van de onze. O ja, je had wel meisjesboeken. Van die term alleen al gingen mijn haren overeind staan, maar bij gebrek aan beter toch maar gelezen. Denk aan Schoolidyllen van Top NaeffJoop ter Heul van Cissy Marxveldt en nog meer van dat soort boeken. Het boek dat voor mij een beetje in de buurt van een Young Adult boek kwam was The catcher in the rye van J.D. Salingers.

Young Adult

De schade inhalen

Het eerste echte Young Adult boek dat ik las was De Hongerspelen van Suzanne Collins. Getipt door een collega. Ik was helemaal ondersteboven van dit boek. Naarmate ik het einde van het boek naderde, kwam ik erachter dat er een vervolg kwam. Ik werd gek! Ik wilde het verhaal in één ruk uitlezen. Daarna heb ik zoveel Young Adult boeken gelezen: Robijnrood en Saffierblauw van Kisten Gier over tijdreizen, boeken à la De Hongerspelen zoals de trilogie van Joelle Charbonneau. De boeken van Linzi Glass en Meg Rosoff heb ik in mijn hart gesloten, zo mooi geschreven. De lijst is eindeloos.

Young Adult

Lucky bastards!

De jeugd van nu is veel beter af als het gaat om boeken over hun wereldje: de lucky bastards. Zij kunnen hun hart ophalen uit een grote keuze aan Young Adult boeken. Loop even de afdeling de Achterbank van onze bieb op: eindeloos veel boeken over dit genre! Landelijk worden er blogs geschreven en websites gevuld, vlogs gemaakt en festivals georganiseerd. Social Media wordt breed ingezet. Niet normaal hoeveel er gedaan wordt rondom de Young Adult boeken. En ouders … tieners lezen echt wel ondanks dat men klaagt over ontlezing onder deze groep. De Achterbank is in de zomervakanties best wel leeg, dus …

Young Adult