Lucky: ode aan een acteur

In september ruilde acteur Harry Dean Stanton het tijdelijke voor het eeuwige. De karakterkop die het vaak moest stellen met indrukwekkende bijrollen krijgt een waardig afscheid in het bevreemdende Lucky. Hij mag schitteren als het titelpersonage: eindelijk die ene hoofdrol!

Intiem

Zo af en toe draait er in het filmhuis een film die volledig afwijkt van de rest. Met heel weinig budget gemaakt, klein qua opzet, maar vooral intiem en heel persoonlijk. Lucky is zo’n film. Een film waar niet veel mensen op af zullen komen, een film die eerder thuis op de buis gekeken gaat worden. Let op mijn woorden! Toch hoort Lucky per definitie thuis in het filmhuis, waar ook Darkest Hour, The Post, Phantom Thread en andere grotere films hebben gedraaid. Een pareltje van een film, met een geweldige bijrol van de regisseur van Twin Peaks, David Lynch.

Regelmaat

Lucky (Harry Dean Stanton) is een negentigjarige filosoof van het alledaagse. Hij leeft volgens regelmaat en routine: elke ochtend eerst een sigaret, dan yoga, dan een glas melk. In zijn kast hangen drie dezelfde geruite hemden. Maar Lucky is niet rigide. De rust die hij met zijn regels om zich heen creëert, geeft ruimte voor overpeinzing; het soort gedachten dat bij zijn leeftijd past. Al kan hij het nog steeds niet helemaal bevatten dat ook hij op een dag sterfelijk zal zijn …

Ode

De hoofdpersoon in Lucky wordt niet alleen gespeeld door cultacteur Harry Dean Stanton, maar is ook in grote lijnen op hem gebaseerd. We volgen hem terwijl hij door zijn stoffige woestijndorpje in Arizona sloft, van diner tot stamkroeg, al mijmerend over het leven en de naderende dood. Toevallig of niet, Stanton overleed vlak na de opnamen van de film. Lucky is helemaal opgebouwd als een ode aan de geliefde en gevierde bijrollenacteur Harry Dean Stanton (1926-2017). Kijken, vooral omdat je de acteur zeer waarschijnlijk niet kent, al speelt hij wel in The Green Mile!

Lucky draait op 18, 19, 22 en 23 mei in het nieuwe filmhuis.