Maradona: rebel, held, bedrieger en God


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Diego Armando Maradona is de beste voetballer die ik ooit heb zien voetballen. Hij is mijn jeugdidool. Tegelijkertijd is Maradona een controversiële antiheld met een tragisch levensverhaal. En voor de jongere generatie die opgroeit met briljante voetballers zoals Messi en Ronaldo (de beste voetballer van deze tijd): Maradona is echt de allerbeste! De voetballer die in zijn eentje SSC Napoli kampioen heeft gemaakt in de tijd dat het nog een provincieclubje was. Ook was Maradona de voetballer die Argentinië in 1986 praktisch alleen naar de wereldbeker heeft geholpen. De briljante voetballer die omringd werd door matige spelers, terwijl de grote voetballers van nu altijd in een samengesteld team zitten met alleen perfect op elkaar ingespeelde spelers. En juist het ontbreken een dergelijk systeem maakt de voetballer Maradona zo bijzonder. Dat maakt hem de beste!

Tragische hoofdpersonen

Tijdens de afgelopen editie van het Cannes filmfestival ging de documentaire Diego Maradona in première. Documentairemaker Asif Kapadia maakte eerder twee prachtige, maar tragische, portretten van F1 coureur Ayrton Senna en zangeres Amy Winehouse. Met zijn nieuwe documentaire bewandelt Kapadia dezelfde weg. Wederom een portret van een tragisch, maar tegelijkertijd briljant persoon. Een beetje vreemd was het wel dat Maradona daags na de première van een aan hem gewijde documentaire in Cannes, opriep om de film niet te gaan zien. In een eerder stadium verleende hij namelijk alle medewerking.

Maradona is een man van vele gezichten en tegenstrijdigheden. Een voetballer met maffiavrienden en een uitbundig leven. Een ex-voetballer die Fidel Castro op handen en voeten droeg en zich omringde door alleen maar foute vrienden. Een man die na een zware drugs- en drankverslaving acuut moest afvallen omdat hij amper nog op zijn benen kon staan. En dus vertrok Maradona naar Cuba om te revalideren.Tegenwoordig is Maradona een karikatuur van zichzelf geworden met publieke wanvertoningen en absurde uitspraken. Kortom: een raaskal.

“We moeten Messi niet langer vergoddelijken. Hij is Messi als hij voor Barcelona speelt. Messi is Messi als hij dat shirt draagt en hij is een andere Messi als hij voor Argentinië speelt. Het is een geweldige speler, maar hij is geen leider. Het is zinloos om een leider te maken van een man die twintig keer naar de wc moet voor een wedstrijd.” – Maradona

Hand van God en de goal van de eeuw

Desalniettemin wil ik Maradona mij herinneren als de man van de weergaloze dribbels. De man van de genadeloze punters, recht het doel in, of juist met een fenomenale vrije trap. De man die de goal van de eeuw maakte, vlak nadat God hem naar eigen zeggen een handje had geholpen. Ik wil hem mij herinneren als de man die in het Olympisch Stadion van München met de bal toverde op de klanken van Live is Life. Veters los, nonchalant, alsof niemand keek, maar o wee – hij wist maar al te goed dat hij daar een wereldshow aan het geven was. De man die Argentinië tijdens het WK 1986 naar de wereldtitel hielp, is in mijn herinnering de allerbeste. Want wie kan nu zeggen dat hij een goal heeft gemaakt met de hand van God én een goal heeft gemaakt die door de FIFA is uitgeroepen tot goal van de vorige eeuw. En dat allemaal in één wedstrijd. Maradona is God, een held, maar ook een bedrieger en een rebel.

De grens tussen genialiteit en gekte

Ondanks zijn grote successen en ondanks dat veel voetballiefhebbers Maradona de beste voetballer ooit vinden, won hij weinig prijzen. Tegenwoordig lijkt hij een puinhoop te maken van zijn leven en haalt regelmatig op een negatieve manier het nieuws. Een man met nare trekjes, megalomaan, narcist, eigenwijs, onhandig in zijn uitspraken en ongeduldig. Een enfant terrible, maar ja, ieder genie is in zekere zin ook een gek. En juist dat maakt een persoon interessant. Talenten die in opspraak komen door hun alter ego, door tegenstrijdigheden, hebben vaak een prachtig verhaal te vertellen, en dit verhaal wil je niet missen. Ook als niet-voetballiefhebber is deze documentaire zeer de moeite waard.

Pakkend, tragisch, indrukwekkend. Kijken!

VPRO Cinema ∗∗∗∗
de Volkskrant ∗∗∗∗
Trouw ∗∗∗∗
Parool ∗∗∗∗

 

Diego Maradona is op 13, 14, 17 en 18 september te zien in het nieuwe filmhuis.