It’s-a me, Mario!


Onze favoriete loodgieter is alweer ruim 30 jaar oud. Ik heb het natuurlijk over Mario van Nintendo. Misschien wel het meest bekende videogame-personage ooit! Als je niet weet wie hij is, dan heb je echt onder een steen geleefd; hij heeft zelfs een eigen internationale dag! Ook dit jaar is 10 maart de internationale dag van Mario. Dit willen wij natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan en daarom hebben wij de leukste weetjes van deze Italiaan op een rijtje gezet.

Jumpman

De oorsprong van Mario ligt in het videogame personage Jumpman. Deze verscheen voor het eerst in 1981 in het arcadespel Donkey Kong, ontworpen door Shigeru Miyamoto. In het spel moet je prinses Peach (toen nog The Lady genoemd) redden uit de klauwen van Donkey Kong. In het filmpje hieronder kun je zien hoe dat eruit zag.

Met een geweer?

Het was eerst de bedoeling om van Super Mario een schietspel te maken waarin Mario een geweer en een lasergun zou gebruiken. In het spel zou hij ook op een raket rijden. Omdat het spel op deze manier te gewelddadig zou worden, werd besloten om hem toch maar niet zo destructief te maken. Misschien maar goed ook, want anders was Mario misschien helemaal niet zo populair geworden!

Arme Luigi

In de jaren ’90 waren games nog niet zo geavanceerd. Het geheugen was zo beperkt dat een tweede videogame-personage bijna hetzelfde moest zijn als het hoofdpersonage. Alleen de kleuren van het personage konden veranderd worden. Luigi was dus eigenlijk gewoon Mario, maar dan in groene kleding. De naam Luigi betekent in het Japans ‘soortgelijk‘. Luigi zal altijd in de schaduw van zijn grote broer staan … Arme Luigi toch.

De stem

Sinds 1995 worden de stemmen van Mario, Luigi en Wario verzorgd door de Amerikaanse stemacteur Charles Martinet. Hieronder een leuk interview met de sympathieke man. Zeker even het kijken waard!

Drugsverslaafd

Misschien niet een grote verassing, maar Mario is drugsverslaafd. In het spel is hij helemaal dol op paddenstoelen. Deze paddenstoelen zijn ook echt gebaseerd op paddo’s met psychedelische effecten. Tjah, waarom paddenstoelen weten wij ook niet, maar ondertussen zijn ze wel onmisbaar geworden.

Birdo is een man!

Niet iedereen zal Birdo kennen, maar Birdo gaat wel de geschiedenisboeken in als eerste videogame-personage dat transgender is! Eigenlijk weet Birdo zelf niet eens dat hij eigenlijk een mannetje is, wat ook wel te zien is op het plaatje hieronder. In de beschrijving van Birdo in Super Mario Bros 2 stond dat Birdo een mannetje is, en dan hij liever Birdetta wordt genoemd.

Mario Birdo

Op nog vele jaren meer!

Mario zal voorlopig niet vergeten worden. Zelfs als Nintendo ooit ophoud met bestaan, zal hij nog voortleven in onze harten. Bedankt voor het geweldige plezier dat we tot nu toe al aan je beleefd hebben!