Masterclass identiteit en het brein: durf jij naar jezelf te kijken?

In de programma’s die we vanuit 123springplank aanbieden staan drie thema’s centraal: ik en mezelf, ik en de ander, ik en de organisatie. Als verlengstuk van onze programma’s organiseren wij masterclasses. Daar stellen we een spreker en onderwerp beschikbaar voor publiek dat geïnteresseerd is in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit keer kiezen we voor het onderwerp ‘Identiteit en het brein’. We kijken naar wat identiteit is, hoe het in ons brein versleuteld zit en hoe we bewuster keuzes kunnen maken in ons leven. Een avond die je niet wil missen, mits je naar jezelf durft te kijken …

Moeilijke mensen?

Neurowetenschapper Tonny Mulder legt tijdens de avond uit dat je identiteit, kort gezegd, uit drie onderdelen bestaat: je brein identiteit, je persoonlijke identiteit en je collectieve identiteit. Je brein identiteit is zoals je bent ‘gewired’. Heel simpel gezegd: hoe jouw brein werkt. Je persoonlijke identiteit hangt samen met opvoeding en omgeving. Onze collectieve identiteit vormt zich als we in aanraking komen met collectieve vertoningen, zoals het Nederlands elftal, Sinterklaas of Koningsdag. Dagelijks komen we op ieder niveau situaties tegen die deze identiteiten raken. In positieve zin, omdat we omgeven zijn door mensen die we als gelijkgestemd ervaren. Of in negatieve zin, bijvoorbeeld wanneer je je aan iemand irriteert. In dat laatste geval ervaren we anderen vaak als ‘moeilijke mensen’. Maar als de ander moeilijk is, ervaar je jezelf impliciet als makkelijk. Ergens zeg je: ik ben goed en jij bent slecht. Lekker makkelijk.

Wat een moeilijke mensen, die Vivianne en Caroline

In situaties met ‘moeilijke mensen’ vergeten we vaak ons eigen aandeel. Een voorbeeld. Vivianne brengt graag creativiteit. Daarom herkent zij snel mensen die meer gefocused zijn dan zij, zoals haar partner Vivianne Tolen. Daar vinden ze allebei wat van. Wat een moeilijk mens, die Vivianne, denkt Caroline dan. En andersom. Lekker makkelijk natuurlijk, maar ook erg zonde. Want waar je je aan ergert, kun je ook zien als een kwaliteit van de ander; iets wat je zelf niet of minder hebt.

Dit proces van het omschakelen en denken in kwaliteiten begint in onze hersenen. De kwaliteiten die Caroline ontwikkeld heeft, maken haar niet beter of slechter dan Vivianne. Dat maakt Caroline Caroline en Vivianne Vivianne. Beiden kunnen zelf kiezen hoe ze met de ander omgaan: zie je moeilijke mensen of mensen met aanvullende kwaliteiten? Weten hoe je identiteit tot stand komt, helpt bewuster stil te staan bij de keuzes die je maakt.

Kijk naar jezelf

In de meer dan 20 jaar ervaring samen als coach en trainer hebben we geleerd dat mensen echt wel willen leren over zichzelf. Natuurlijk is het makkelijk om te blijven doen wat je altijd deed en anderen als moeilijk te bestempelen. Maar we willen meer. We willen verandering. We willen groeien. Maar waar begin je? Wij geloven dat door te kijken naar jezelf – bijvoorbeeld naar je hersenen en identiteit – en naar wat er is ontstaan – in je persoonlijkheid en gedrag – je de vertaling kunt maken naar nieuw en ander gedrag. Dat neem je mee in je werk, je organisatie en in de rest van je leven.

Identiteit en brein

Met het onderwerp ‘Identiteit en het brein’ brengen we op 6 november persoonlijke ontwikkeling en wetenschap dichter bij elkaar. Er gebeurt iets in ons brein en daarom reageren we op een bepaalde manier. Dit kan min of meer onbewust gaan, bijna als een automatische reactie. Als coach en trainers kunnen we je begeleiden minder automatisch en meer bewust te reageren. Om daar te komen, moet je bij jezelf beginnen. In je eigen brein, of zoals wij graag zeggen: bij ‘ik en mezelf’.

Interesse in de masterclass over identiteit op woensdag 6 november? Reserveer dan hier je kaartjes. De avond vindt plaats in de nieuwe zaal van bibliotheek Stad in Almere. Weten wat wij nog meer doen?

Caroline Wiebenga & Vivianne Tolen

Over 123springplank

123springplank biedt op diverse manieren ruimte aan hoger opgeleiden om kennis en kunde te delen. Het samenkomen van hoger opgeleiden wordt op professionele wijze begeleid door de ervaren geaccrediteerde coaches Vivianne Tolen en Caroline Wiebenga. Producten van 123springplank zijn in vorm verschillend, maar delen altijd twee grondbeginselen: 1. ze kijken met diverse perspectieven, vanuit andere achtergronden naar dezelfde problemen. Zo vind je herkenning in verhalen van anderen en erkenning in de verhalen van jezelf. 2. De combinatie van drie overkoepelende thema´s, namelijk: ik en mezelf, ik en de ander en ik en de organisatie. De grondbeginselen van 123springplank stellen je in staat de volgende stap te zetten en vooruit te komen in je eigen ontwikkeling, zowel persoonlijk, als professioneel. Kijk voor meer informatie op www.123springplank.nl.