Schrijver uitgelicht: Max Velthuijs | Kikker 30 jaar!


Kikker, wie kent de boekjes niet?! In de wereld van Kikker en zijn vrienden Eend, Haas, Varkentje, Rat en Beertje, is iedereen gelijk. Een mooi gegeven dat niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen tot de verbeelding spreekt. De boodschap gecombineerd met de mooie tekeningen maken de Kikkerboekjes van Max Velthuijs een plezier om (voor) te lezen, te geven of te krijgen. 

Vandaag staat Max Velthuijs centraal in dit blog. Steeds is er een andere schrijver aan de beurt op #writersmonday en dat kan in allerlei categorieën zijn. Van literatuur tot jeugdboeken en van strip- tot kookboeken. Wie weet kom je zo wel pareltjes tegen die je anders nooit had gelezen. Leuk toch?!

Max Velthuijs een korte introductie

Max Velthuijs werd in 1923 geboren in Den Haag. Nadat hij de Handelsschool in Den Haag had afgerond, volgde Velthuijs in 1944 de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In 1945 volgde een studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Lange tijd werkte Max in de reclame en vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken.

Kikker zorgde ervoor dat Max Velthuijs nationaal en later ook internationaal doorbrak. Zijn eerste Kikkerboek, ‘Kikker is verliefd’ dat in 1989 verscheen, werd in maar liefst twintig talen vertaald. Daarna volgden nog vele Kikkerboekjes en -avonturen. Verschillende van deze boeken werden bekroond met literaire prijzen. Na zijn overlijden in 2005 werd een openbare basisschool in Den Haag omgedoopt in Openbare Basisschool Max Velthuijs. Een mooi eerbetoon.

In het Kinderboekenmuseum kun je een tentoonstelling over Kikker bezoeken. In Ik ben Kikker komen de geliefde boeken van de internationaal vermaarde Max Velthuijs tot leven. Er is van alles te ontdekken en doen: schatgraven met Beer, schaatsen met Eend, taarten maken met Varkentje, klussen met Rat en nog veel meer!

Net als in de boeken leren kinderen in deze vrolijke doe- en leertentoonstelling over grote emoties als liefde, angst en blijdschap.
(Bron: Kinderboekenmuseum)

De 5 populairste Max Velthuijs materialen in de bibliotheek:

1. Kikkers winterluisterboek

2. Frog and the stranger (Engels)

3. Frog is Frog (Engels)

4. Slaap lekker Kikker 

5. Kikker in het water

Top 5 best verkochte boeken van Max Velthuijs:

1. Uitdeelboekjes • Kikker – Pannenkoeken/Aan het water

2. Het grote flapjesboek van Kikker en zijn vriendjes

3. Kikker en het vogeltje

4. Kikker is jarig

5. Vrolijke voorleesboek van Kikker

Dit jaar bestaat Kikker 30 jaar en dat vinden wij als bibliotheek natuurlijk superleuk. We besteden dan ook de nodige aandacht aan de verjaardag van Kikker. Ben jij liefhebber van de boekjes van Max Velthuijs? 

En heb je ook de blogs over Roald DahlAnnie M.G. SchmidtAndré KuipersDan BrownJan WolkersAppie BaantjerCarry Slee en Jamie Oliver al gelezen?