Moeder en meer …


Wat is de definitie van een moeder? Als je het opzoekt in de Dikke van Dale kom je op het volgende uit:
moe·der (de; v; meervoud: moeders)
1 vrouw die één of meer kinderen heeft

2 vrouw die als een moeder zorgt: Moeder Aarde, Moeder Natuur de aarde, de natuur (gezien als moeder)
3 oorsprong, bron: de angst is de moeder van de nervositeit

Multitasken to the max

Tja, meneer Van Dale, was het maar zo simpel. Moeder zijn, dat is toch echt wel wat meer dan bovenstaande. Iedere vrouw met kinderen weet dat moeder zijn ook betekent dat je, weliswaar onbetaald, op topniveau functioneert als psycholoog, coach, taxichauffeur, kok, schoonmaakster, politieagent, crisismanager, taartenbakker, pleisterplakker en nog heel veel meer. Met een beetje geluk heb je een partner die deze rollen ook serieus neemt, maar dan nog. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen per dag gemiddeld 6.2 rollen op zich nemen. Mannen maken zich er een beetje vanaf met gemiddeld 4,7 rollen. Naast moeder zijn hebben we namelijk ook nog ons werk, zijn we partner, vriendin, collega, dochter, zus, etc. Niet zo gek dus dat 97% (!) van de vrouwen zich gestresst voelt.

Niet altijd gemakkelijk

Vrouwen doen niet graag voor elkaar onder. Het liefst houden we alle ballen hoog en doen we alsof dit ons met gemak af gaat. Vol bewondering (en lichte jaloezie) kijken we naar vrouwen die het ogenschijnlijk allemaal perfect voor elkaar hebben. En hoe verbaasd zijn we als anderen ons een supermom noemen en denken dat het bij ons allemaal op rolletjes loopt. Want hé, zo werkt het natuurlijk niet. Het is niet altijd makkelijk. Natuurlijk genieten we van het moederschap, maar als je na een lange dag werken naar huis gaat om je kinderen uit de opvang te halen, je tijdens de overdracht hoort dat je ene kind rottigheid heeft uitgevroten en je andere kind niet lekker is, je thuis nog moet koken, niemand wat eet en ze vervolgens na twee verhaaltjes nog 100 keer hun bed uit komen, dan ben je er gewoon helemaal klaar mee en wil je alleen nog maar heel heel diep onder je dekens kruipen. En genieten? Ik dacht het niet … Natuurlijk start je de volgende dag weer vol goede moed en doe je alsof je totally in control bent.

Match app

Waarom leggen we onszelf nu zoveel onmogelijke eisen op? Waarom zijn we niet eerlijk tegenover elkaar en helpen we elkaar. Je kunt niet overal goed in zijn en je kunt al helemaal niet overal tegelijk zijn. Ik werd dan ook heel blij van de Mama Match app: een netwerk waarbij je andere ouders kunt inschakelen voor klusjes en je ook zelf diensten kunt aanbieden (verkrijgbaar via iTunes en Google Play). Dit alles met gesloten beurzen: voor de diensten die je aanbiedt, krijg je matchcoins en die kun je weer inleveren voor diensten die je afneemt. Jij neemt de kinderen van jouw mama match mee naar zwemles en zo fix je andersom weer een prachtige verjaardagstaart bij een keukenprinses bij jou in de buurt. Wat een verademing en wat een uitvinding! Ik ben fan en mijn eerste match is inmiddels een feit.

Lieve, hardwerkende moeders van Nederland, laten we gezamenlijk werken aan een supernetwerk waar we van elkaars talenten profiteren. Laten we ons leven makkelijker en nóg leuker maken. Ik zie je daar!