Moestuinieren, maar dan eens anders

De lente is alweer een paar dagen begonnen en ook het moestuinseizoen is al sinds enige tijd weer gestart. Ook ik ben begonnen met het in huis voorzaaien van verschillende groenten en kruiden. Trots vertelde ik een collega die wat meer ervaren is in moestuinieren dat ik dit jaar eindelijk eens op tijd begonnen ben met zaaien (begin maart). Tot mijn teleurstelling blijkt dit nog vrij laat te zijn … Zij had de eerste groenten al begin februari in de vensterbank gezet om op te kweken. Volgend jaar beter zeggen we dan maar.

moestuinieren

Ook aan de slag?

Wil je dit jaar ook aan slag met het kweken van groenten? Dan kun je daar nu meteen mee beginnen! De eerste stap is zelf in huis (lekker warm) voor te zaaien. Al zijn er ook veel groenten die nu al buiten gezaaid mogen worden. Een alternatief is er ook: bij de meeste tuincentra zijn er voorgekweekte plantjes te kopen van verschillende groenten. Zo heb je meteen een voorsprong op het groeien.

Staan er nog geen groenteplantjes in de moestuin, dan is het natuurlijk ook leuk om te kijken naar alternatieven. In mijn zoektocht naar tips voor dit tuinseizoen, vond ik in de bibliotheek een aantal leuke boeken met alternatieve manieren van moestuinieren die ik hier graag deel.

Tips

1. Je eigen groentetuin op 1 m2 – Anne-Marie Nageleisen.

Deze manier van moestuinieren is inmiddels wel bekend, maar nog steeds erg leuk om te doen. Het is niet alleen geschikt voor een (kleine) stadstuin of zelfs balkon, maar ook voor grotere moestuinen. De indeling in kleine vakken, maakt het moestuinieren erg overzichtelijk en goed bij te houden. Ook is het erg leuk om met kinderen een 1 m2 moestuin te maken. Jelle’s tuinschrift : de makkelijke moestuin voor kinderen! van Jelle Medema is hierbij een leuk hulpmiddel.

2. Tuin smakelijk! : praktische permacultuur voor potten-, moes- en bostuin – Vera Greutink

Permacultuur is een concept dat ook steeds meer aan populariteit wint. Hierbij gaat het erom dat planten elkaar kunnen beschermen en ondersteunen in hun groei. Planten worden daarom niet netjes per soort gezet, zoals in een traditionele moestuin vaak gebeurd, maar juist meer door elkaar, net als in de natuur. Hierdoor zal de moestuin minder last hebben van ziekten en ongedierte.

3. Tuinieren op strobalen – Joel Karsten

Dit leuke idee kwam ik tegen tussen alle andere moestuinboeken in de bibliotheek. Het idee is dat groenteplanten net zo goed kunnen groeien op strobalen met een klein beetje compost erbij. De strobalen zorgen voor warmte en houden het vocht goed vast. Uiteindelijk vergaan de strobalen zelf tot compost.

4. Wildplukken – Peter Kouwenhoven

Ontbreekt de motivatie of is het gewoon veel te lekker weer om met je handen in de aarde te zitten, dan geeft dit laatste boek een leuk alternatief: de moestuin van de natuur zelf. Overal in onze omgeving zijn planten, struiken en bomen te vinden die eetbare dingen voortbrengen. Denk maar aan brandnetels voor in de soep, of de tamme kastanjes in de herfst. Dit boek geeft een duidelijk overzicht van eetbare planten en waar deze zoal te vinden zijn.

Ben jij een moestuinfan? En heb je nog leuke tips? We horen het graag!