Naar het theater in de bibliotheek!


Onlangs vroeg mijn vriendin Eva me wanneer ze met haar dochter naar een theatervoorstelling in onze bibliotheek kon komen. Ze viel van haar stoel toen ik haar vertelde dat ze elke zondag welkom was. Elke zondag?!? Ja, waanzin hè! We lopen gewoon mee met het algemene theaterseizoen en programmeren van september t/m mei elke zondag een jeugdtheater voorstelling. Zo’n 40 per seizoen. Meer dan welke andere culturele instelling in Almere dan ook.

Trots

En ja, daar zit ik best een beetje bij te glimmen. Want hoe mooi is het om als bibliotheek zo regelmatig te voorzien in de grote behoefte aan een plek om samen met je gezin te genieten van betaalbaar cultureel theateraanbod? Aan mij de schone  taak om elke week weer een professioneel gezelschap met dito voorstelling neer te zetten in ons theater. Een aanbod dat bovendien past bij jullie; de Almeerse cultuurliefhebbers. Als ik zo terugdenk aan wat voor voorstellingen dan bijzonder goed pasten, dan schiet me direct Mees Kees van Mirjam Oldenhave te binnen. Een flitsende, interactieve voorstelling met veel muziek, verhalen, raps, live tekenen, een contrabas en een sopraansaxofoon. Vanuit mijn plekje bovenin de zaal overzag ik het bruisende geheel van spelers en publiek en dacht; dit is goed, dit is samen, dit is de bedoeling, ik heb een top-baan.
Ook de voorstelling Kraak van theatergroep Wie Walvis sprong eruit. Gezien in theater Zuidplein en direct na afloop geboekt. Bam. Waarom wachten als ik stil en vol bewondering achterblijf in de theaterzaal terwijl het jonge publiek zich verdringt rondom de acteurs om ze nog even aan te raken, om nog net iets langer in de wereld van het oude mannetje Kraak te kunnen blijven vertoeven?

Tommie & Tom Poes op 3 september

What’s next? September 2017; de start van het nieuwe theaterseizoen in de bibliotheek!
We beginnen met Tommie & Tom Poes op 3 september. Een muzikale en interactieve voorstelling rondom Martin Toonder’s Tom Poes, voor iedereen vanaf 4 jaar. Van de theatergroep De Toren van Geluid die hier bij ons in het voorjaar voor een uitverkochte zaal hun voorstelling Pim en Pom speelden. Met knutselen na afloop.. hoe gezellig is dat?

Theatervoorstelling tom poes

Modder op 10 september

Op 10 september speelt theatergroep Koeterwaals hun voorstelling Modder. Een vrolijke, beeldende voorstelling waarin twee bizarre personages in een veel te klein huisje wonen. Weer voor 4+. Modder is een voorstelling zonder gesproken taal maar wel degelijk helder communicerend en met hun fysieke speelstijl hebben de acteurs mijn aandacht van begin tot eind. Kunnen ze jou ook boeien? Check it out.

theatervoorstelling modder

Kluizelaar op 17 september

Kluizelaar is een voorstelling voor 2+ en staat geprogrammeerd op zondag 17 september. Een heel bijzondere voorstelling in ons aanbod. Om dat te uit te leggen, citeer ik graag mijn vriendin en theater recensent Sara van der Kooi in de Theaterkrant, omdat ze het mooier zegt dan ik zou kunnen:

“Op de speelvloer staat een houten kubus. Verder niets. Maar deze kubus heeft verrassingen. Deurtjes gaan open en dicht, lampjes aan en uit. Er zit iemand in, dat is wel duidelijk.[…] Een teen piept uit een raampje, een wenkbrauw krult uit een luikje. Hij houdt van lezen en thee drinken, dit vreemde mannetje. En hij houdt ervan mensen voor de gek te houden, door bij zichzelf aan te bellen en dan heel hard ‘niet thuis!’ te roepen. […] Een extra laag wordt hierna nog toegevoegd doordat de uitspraak ‘niet thuis!’ van de meest uiteenlopende betekenissen wordt voorzien. Vrolijk, angstig, boos, bedroefd, blij en weer gerustgesteld; allerlei emoties komen voorbij en zo krijg je met minimale woorden een maximum aan expressie. De prachtige soundscape en subtiele belichting maken Kluizelaar voor alle leeftijden een heerlijk theatraal kleinood om helemaal in op te gaan.”

 

Theatervoorstelling Kluizelaar

 

Kids Open Podium op 24 september

We sluiten de maand september af met een podium voor talent van Almeerse bodem; ons eigen 6+ publiek! Is jouw kind geïnspireerd geraakt door één van bovenstaande voorstellingen? Wil hij of zij ook eens op ons mooie podium staan? Meld hem of haar dan aan voor ons Kids Open Podium! Theaterschool Almere begeleidt alle kinderen naar hun ‘moment of fame’ op het podium. En wees gerust; iedereen zal na afloop hard klappen. Want wie het lef heeft zichzelf te laten zien, heeft mijn respect bij voorbaat al verdiend. Bis bis bis!

Gratis kaartjes voor een voorstelling naar keuze in september!

Om de start van het theaterseizoen te vieren, deel ik twee gratis kaartjes uit! Hoe fijn! Mail me het antwoord op de volgende vraag, onder de goede inzendingen verloot ik dan twee theatertickets voor een voorstelling in september:
Wat betekent het als we ‘Bis, bis, bis!’ roepen nadat iemand heeft opgetreden?
Het antwoord kun je voor 2 september sturen naar j.everaars@denieuwebibliotheek.nl. Doen!

Tot slot

Ik stuur mijn vriendin deze blog door. Wie weet helpt het haar een keuze te maken uit ons gevarieerde aanbod. En zo niet, dan komt ze maar gewoon alle zondagen.
Tot theater!