Natuurvriendelijke bestrijding van mieren, vliegen, wespen en muggen


Eindelijk is het dan zo ver. Je hebt er maandenlang naar uitgekeken (hier zit een liedje in…) en je hebt er echt zin in: de zomer! Het weer laat zich van zijn beste kant zien en de temperatuur schiet meteen lekker door naar 30 graden. Dus: zwoele avonden die vragen om lekker lang buiten zitten. Er kleeft alleen één nadeel aan de heerlijke temperaturen, namelijk het ongevraagde gezelschap van mierenkolonnes, vliegenzwermen, rondzoemende muggen en ander ongedierte.

Om de ozonlaag een klein beetje te beschermen ben ik op zoek gegaan naar natuurvriendelijke bestrijding van de beestjesongemakken. Natuurvriendelijk wil overigens niet zeggen dat alle methodes ook diervriendelijk zijn …

natuurvriendelijke bestrijding van mieren, vliegen, wespen en muggen

Mieren

Ken je dat? Zo’n kolonne mieren die zomaar ineens je huis binnenwandelt? De vriendelijkste manier die ik tegenkwam om mieren te bestrijden, is een gewone krijtstreep. Er wordt gezegd dat mieren nooit een krijtstreep oversteken, dus pak je schoolbordkrijt en teken een streep op de vloer of waar ze ook marcheren. Daarnaast houden mieren ook niet van kaneel en kruidnagels dus strooi dit overal waar je ze hebt zien lopen. Wil je echt van ze af, maak dan een mengsel van bakpoeder en suiker of gist en water; als ze dit opeten barsten ze open.

Vliegen

Ook al doen vliegen in principe niemand kwaad, ze dragen veel bacteriën en ziektes met zich mee en daarom is het een goed idee om ze te bestrijden. Vliegen hebben een ontzettende hekel aan de geur van knoflook. Om vliegen op afstand te houden maak je een soort soepje van knoflook. Kook verse en sappige knoflook in water om de oplosbare onderdelen los te weken, zeef de bouillon en zet het resultaat in een kom bij je raam.

Ook een paar kruidnagels in een door de helft gesneden sinaasappel of citroen steken en deze op strategische plekken in huis neerleggen is een uitstekend afweermiddel.  Daarnaast kun je ook denken aan de ‘venusvliegenvanger’, een vleesetend plantje dat met de zoete geur van nectar vliegen lokt, dichtklapt en het beestje verteert.

Een originele oplossing vond ik het diepvrieszakje met water. Pak een diepvrieszakje, vul dat voor de helft met koud water en maak het goed dicht met een touw. Hang dit in het deurkozijn waar de vliegen binnenkomen. Vliegen schijnen niet recht vooruit te kijken, maar schuin. Ze hebben dan breedbeeld waardoor ze niet naar binnen kunnen komen. Het schijnt echt te werken, hoewel er wel discussie is over hoe het precies werkt.

natuurvriendelijke bestrijding van mieren, vliegen, wespen en muggen

Wespen

Veel mensen krijgen van wespen echt de kriebels. Hoewel ons instinct zegt dat we wild om ons heen moeten slaan en als een gek rond moeten rennen als er een wesp in de buurt is, is dit zeker niet het beste idee. Er zijn veel andere manieren om van wespen af te komen. Wespen zijn namelijk gevoelig voor geuren. Zo zijn ze dol op de geur van zoete lekkernijen, maar ze haten de geur van tomaten- en munttakken. Leg een paar van deze takjes op je tafel en ze komen niet naar je toe.

Wespen zijn ook geen koffieliefhebbers: doe wat ongebruikte koffie op een schoteltje en steek dat aan en de wespen blijven weg (nu schijnt het ook wel echt te stinken).
Natuurlijk kun je wespen ook vangen in de welbekende wespenvangers: knip de hals van een frisdrankfles, vul de fles met limonade en doe de hals ondersteboven weer terug in de fles. Wespen zullen binnen no-time in de fles vliegen en kunnen er niet meer uit. Je kunt wespen ook verjagen met een doorzichtige zak met water en munten. Hang de zak op een plek in de tuin waar de zon schijnt. Door de combinatie van water, munten en zon krijg je allerlei reflecties. De wespen kunnen dan niets meer zien en daardoor jaag je ze weg. Of vul een donkere plastic tas (vuilniszak) met kranten en maak daar een nep nest van, ter grootte van een basketbal. Hang dit ‘nest’ op je terras en weg wespen!

natuurvriendelijke bestrijding van mieren, vliegen, wespen en muggen

Muggen

Dit zoemende insect zorgt bij velen voor slapeloze nachten. In veel tips tegen muggen valt de term ‘lichaamsgeur’. Inmiddels is het dan ook wetenschappelijk aangetoond en vastgesteld dat muggen worden aangetrokken door je lichaamsgeur. Jouw lichaamsgeur bepaalt dus hoe aantrekkelijk je bent voor muggen en hoe graag ze van je bloed willen drinken. De bestrijding van muggen kan op een hele natuurlijk wijze, namelijk met lemon-eucalyptusolie. Smeer je hiermee in en de muggen blijven langdurig op een afstand. Om te voorkomen dat muggen je prikken, kun je ook veel knoflook eten. Muggen houden namelijk niet van de geur die door de knoflook uit je poriën komt.

Fruitvliegjes

Deze kleine, hardnekkige vliegjes lijken uit het niets te verschijnen en voor je het weet is er een ware plaag in je keuken. Ze grijpen elke kans aan om zich voort te planten en leggen honderden eitjes in een mum van tijd. Fruitvliegjes zijn niet gevaarlijk, maar het idee dat ze aan je verse groente en fruit zitten te vreten is niet smakelijk. En niet alleen fruit, ook lege wijnflessen en prullenbakken vinden ze om te smullen.

Een snelle manier om van fruitvliegjes af te komen is een kopje vullen met een scheutje azijn met daarin een paar druppels afwasmiddel. Werkt binnen enkele uren. Een andere homemade-val bouw je met een oude jampot en een vel papier. Doe een oud stuk fruit/scheutje appelazijn in de jampot. Rol een A4 velletje op tot een toetertje wat de breedte heeft van het potje. Zet dit vervolgens in het potje waarbij je er op moet letten dat de onderkant van het toetertje de bodem niet raakt. Ook hier komen de fruitvliegjes wel in maar de uitgang vinden ze niet meer.

natuurvriendelijke bestrijding van mieren, vliegen, wespen en muggen

Mocht je ook wat aan lichaamsbeweging willen doen, dan kun je fruitvliegjes handmatig vangen met twee handen vol met zeepbellen. Ga achter ze aan en je zult merken dat ze in de zeepbellen blijven plakken. Zo wordt ongediertebestrijding ook nog (soort van) leuk!

Ik weet niet of alle tips ook echt werken. Heb je (betere) tips of aanvullingen? Ik lees het graag!