Nederland Leest de Toekomst met ‘Ik, Robot’ van Isaac Asimov


De hele maand november draait om Nederland Leest, met het thema Robotica en het boek Ik, Robot. Dit boek bevat een verzameling van negen korte verhalen van de Amerikaanse schrijver Isaac Asimov. De verhalen verschenen tussen 1940 en 1950 onder andere in het tijdschrift Astounding Science FictionIk, Robot verscheen in 1966 in het Nederlands.

Asimovs robotverhalen draaien vrijwel altijd om de door hem bedachte drie wetten der robotica. Deze wetten zijn:

1.Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.

2.Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet.

3.Een robot moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet.

Asimovs robots zijn gebonden aan zijn beroemde wetten der robotica, en elk verhaal onderzoekt hoe die wetten een bepaalde situatie beïnvloeden. Ik, Robot werd de aanleiding voor de CPNB om de jaarlijkse campagne Nederland Leest in het teken van Robotica te stellen en dit boek gratis aan te bieden aan de bezoekers van de bibliotheek. En voor ons, als bibliotheek, werd dit een goede reden om in november evenementen rond het thema Robotica te programmeren.

Zorgrobots

Bij de voorbereidingen kwam ik in contact met Dr. Marcel Heerink. Hij is verbonden aan Hogeschool Windesheim in Almere en doet onderzoek en leidt projecten op het gebied van sociale robots in zorg en educatie. Marcel verdiept zich daarbij in de relaties tussen mensen en robots. Al meteen bij de eerste kennismaking bleek dat hij met veel enthousiasme vertelt over de mogelijkheden die robots in de zorg bieden. Hij vertelt dan ook graag over de inzet van sociale robots voor specifieke doelgroepen zoals mensen met dementie, kinderen met autisme en kinderen die een zware behandeling ondergaan in het ziekenhuis. Op zaterdag 4 november kun je zelf kennis maken met Marcel Heerink en zijn zorgrobots.

Boekie, Harry, Nao en Pepper

De ontwikkelingen in de robotisering gaan snel en zijn soms van grote invloed, ook in de bibliotheek. Op zaterdag 4 november laten we alvast zien hoe de stand van zaken rondom Robotica is op dit moment. Ook in de bibliotheek maken we gebruik van onze eigen sorteerrobot: ‘Harry’. Als je wil zien hoe de sorteerrobot werkt, dan kun je op zaterdag 4 november een kijkje nemen achter de schermen en kennis maken met onze eigen Harry. Verder wordt er op dit moment hard gewerkt aan onze eigen chatbot die luistert naar de naam Boekie en de meest voorkomende vragen over de bibliotheek kan beantwoorden. De sterren van deze dag zijn echter robot Pepper en Nao. Twee charmante robots waarmee je op de foto kunt, waar veel over valt te vertellen en die zélf ook wat te vertellen hebben. Daarom zijn er om 11.00 uur en 14.00 uur bijzondere presentaties met Nao en Pepper.

Schrijfexperiment Ronald Giphart

Moeten wij ons zorgen gaan maken over een toekomst met robots? Nemen ze niet al ons werk over? Kan een robot een literair verhaal schrijven? En kun je een relatie hebben met een robot? Ronald Giphart deed een schrijfexperiment en Marcel Heerink schreef er zelfs een boek over: ‘Zolang je robot maar van je houdt’. Er valt veel over te zeggen en dat doen beide heren dan ook op woensdag 22 november. Wil je erbij zijn? Kaartjes zijn hier te krijgen.

Weten wat voor evenementen we organiseren rondom Nederland Leest? Dat is hier te zien!