Wat als ik de Nederlandse begroting mocht bepalen?

Wat als ik de Nederlandse begroting mocht bepalen? Deze vraag stelde ik mijzelf op Prinsjesdag. Ik denk dat meer Nederlanders deze vraag aan zichzelf stellen in de dagen rondom de derde dinsdag van september. Wat ik zou doen met het Nederlandse budget? Dat lees je in dit blogartikel.

Nederland gaat erop vooruit

Nederland kampt nog steeds met tekorten, maar per jaar slinkt het begrotingstekort. Waar er een aantal jaar geleden nog 28 miljard tekort was, was het dit jaar nog maar 3 miljard. Dit jaar lijkt het wel ‘The Oprah Winfrey show’ in Nederland. Iedereen in Nederland gaat erop vooruit: werkenden 1,1%, gepensioneerden 0,7% en uitkeringsontvangers 1,1%. Weer positief nieuws sinds vorige Prinsjesdagen.

Pessimistisch

Terwijl kabinet Rutte II dit jaar met een positieve begroting komt, de toon van de troonrede erg positief was, is de sfeer in het land pessimistisch. Zeven op de tien (70%) zien de toekomst van Nederland somber in, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 20.000 mensen. De harde bezuinigingen op bijvoorbeeld de zorg, in een vergrijzende samenleving, worden daarbij vaak genoemd. Maar juist ook de verdeeldheid in de samenleving, de Nederlandse identiteit die onder druk staat door de komst van vluchtelingen en de islamisering, baren zorgen. De missie ‘bruggen slaan’ van het kabinet lijkt hiermee mislukt. Toch raar dat de bevolking negatief blijft denken ondanks iedereen erop vooruit gaat! De sfeer in de samenleving lijkt zwaarder te wegen dan enige economische voorspoed. En dat terwijl we economisch toch zware veren hebben moeten laten de afgelopen jaren. Een aandachtspunt voor de regering. opiniepanel

Hoe kan dat dan?

Je gaat al snel in aannames praten, maar ik denk dat de Nederlandse bevolking te weinig kennis heeft over de besluiten die zijn genomen voor aankomend jaar op politiek gebied. Het kan ook te maken hebben met de grote stroom van vluchtelingen die ons land is binnengekomen en de negatieve mediaberichten die daarbij kwamen. Ook zie ik een 94% vertrouwen in Wilders, die daarmee gelijk de hoogste score heeft. Maar of dit een relatie heeft durf ik niet te zeggen.

Wat zou ik doen?

De beste stuurlui staan aan wal, wordt wel eens gezegd. Dit heb ik opgemerkt tijdens mijn straatinterview in Almere en de berichtenstroom op social media over politiek. Veel inwoners van Almere en hordes Facebookgebruikers verkondigen hun ongezouten mening over politiek en Prinsjesdag. Veelal negatief en ik heb een allergie ontwikkeld voor dit soort berichten op Facebook. Als ik zelf denk aan de verdeling van de begroting, dan gaat mijn voorkeur uit naar een stelsel dat lijkt op dat in landen zoals Noorwegen en Zweden. Onderwijs, zorg en het leven daar is erg stabiel en goed geregeld. Nederland staat hoog op de landenlijst waar men goed kan wonen en leven. Noorwegen en Zweden nog hoger. Ik wil graag als klein land ontwikkelen naar onderwijs voor iedereen, waarbij het beroep leraar als een van de hoogst gewaardeerde beroepen wordt gezien, na arts e.d. Ik zou graag zien dat de zorg voor iedereen toegankelijk is, zonder dat mensen naar het ziekenhuis of de dokter gaan in de angst dat ze hun eigen risico moeten betalen. Als laatst wil ik dat er een cultuur ontstaat waarin kinderen hun ouders gemakkelijk kunnen verzorgen of in huis kunnen nemen. Ik vind verzorgingshuizen verschrikkelijk.

Wat weet Almere?

Daniel en ik gingen de straat op om te vragen of Almeerders weten wat Prinsjesdag is en wat de eerste zin van de troonrede is. Weinig mensen zijn geïnteresseerd, laat staan dat ze zich erin verdiepen. Laten we de echte verdeling dus maar aan het kabinet over …!