Netflix review: Reign en Outlander

Netflix biedt veel series. Heel veel series. Zo veel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik licht er vandaag twee uit om de keuze weer iets gemakkelijker te maken: Reign en Outlander. Ze hebben veel gemeen: historie, liefde, intrige, oorlog, gevechten, prachtige kostuums en Schotland. En: geen spoilers in dit stuk!

Reign

Van Reign is net het derde seizoen uitgekomen. De serie vertelt het verhaal over Mary of Schotland. En ik vertel meteen maar dat je niet teveel af moet gaan op de historische feiten. De meeste personen in de serie hebben echt bestaan en ook een aantal gebeurtenissen zijn terug te vinden in de geschiedenisboeken. Verder is het een zwaar geromantiseerd, maar heerlijk verhaal. Mary of Scotland bestond echt. Maria I Stuart, ook bekend als Mary, Queen of Scots, werd geboren op 8 december 1542. Ze was koningin van Schotland van 14 december 1542 tot 24 juli 1567. Je leest het goed: ze was zes dagen na haar geboorte al koningin. Maria Stuart is misschien de bekendste Schotse monarch, deels vanwege haar tragische levensgeschiedenis en haar einde op het hakblok …

Reign en Outlander

Frankrijk

Reign start op het moment dat Mary vanuit een klooster terug naar het Franse hofleven gaat om te trouwen met Frans II van Frankrijk (François). Ze krijgt daarbij hulp van vier hofdames, die alle vier ook een belangrijke rol spelen in de serie. Zowel François als zijn bastaard-broer Sebastian zijn zeer appetijtelijke heren. François was in het echt een ziekelijke jongen, ook nog eens een stuk jonger dan Mary. Maar dat past natuurlijk niet in de serie, dat snap je. Mary wordt langzaam verliefd op François, maar heeft ook gevoelens voor zijn broer. Daarnaast spelen er allerlei politieke zaken een rol. De moeder van François, Catherine de Medici, is ook een bekend historisch persoon. Net als de koning van Frankrijk, Henry II. Die van Catherine is het meest opvallend …. Ook leuk: Nostradamus speelt een rol in de serie. Je weet wel: die van de voorspellingen.

Seizoen 3

Half april ging seizoen drie van start. Begin je aan deze serie, dan kun je dus met recht binge-watchen. En dat wil je, want je wordt volledige meegezogen in de serie. Je leeft mee met de personages, verbaast je over de intriges, probeert ook geheimzinnigheden mee op te lossen en je weet eigenlijk niet wat je nu van iedereen moet vinden. Aan het begin van de serie lijkt Mary een zacht en lief persoon, maar schijn bedriegt … En Catharina de Medici, tja, zij heeft intriges uitgevonden. Kijken dus als je een liefhebber bent van historie, liefde en politieke intriges!

Outlander

Toen Reign uitgekeken was, moest ik natuurlijk op zoek naar een andere serie. Netflix werkt daarbij heel handig en geeft advies op basis van wat je eerder keek. Outlander was de suggestie. Nu had ik daar al wat over gehoord, dus … Outlander speelt zich deels af in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en in het Schotland van 1743 en de jaren erna, tot aan de Slag bij Culloden. Er zijn drie, of eigenlijk vier, hoofdpersonen. Claire: een verpleegster die de harde jaren van de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. En Frank: een historicus die erg geïnteresseerd is in zijn Schotse voorvader ‘Black Jack Randall’. En natuurlijk Jamie Fraser, de schotse lord. De rol van Frank is een dubbelrol: hij speelt Frank, maar ook zijn voorouder. Alleen dan met lang haar.

Reign en Outlander

Stenen cirkel

Het verhaal begint net na de Tweede Wereldoorlog. Claire en Frank gaan op een tweede huwelijksreis naar Schotland. Frank wil daar meer te weten komen over zijn voorouder ‘Black Jack’. Claire maakt haar eigen rondritjes door het landschap en komt daarbij terecht in een stenen cirkel, vergelijkbaar met Stonehenge. Ze voelt daar vreemde vibraties als ze op zoek is naar een geneeskrachtige plan, haar specialiteit in de geneeskunde. Ze raakt een steen aan en komt terecht in het Schotland van 1743. Vrijwel meteen maakt ze daar kennis met ‘Black Jack’ en wordt gered door de Schot Jamie Fraser. Vervolgens ontspint zich een heerlijk verhaal over deze drie personages. En ik waarschuw maar vast: er zitten in ieder geval twee afleveringen in die zo heftig waren dat ik ze even doorgespoeld heb … En dat verwacht je eigenlijk niet, omdat de eerste aflevering er eentje is waar je even doorheen moet. Seizoen drie is, als het goed is, in september op Netflix te bekijken.

Beide series heb ik inmiddels uitgekeken. Ik ben nu dus even serieloos. Voor wie nog suggesties heeft, laat het weten in de comments!