Tiny Houses, groots leven


Tiny Houses: ze zijn erg populair. De woonruimte die steeds schaarser wordt, de toename van eenpersoons huishoudens en de wens niet alleen voor je hypotheek te hoeven werken. Het zijn belangrijke argumenten om een Tiny House te bouwen en te bewonen.

Ze zijn uit de V.S. overgewaaid: minihuisjes waarin alles zit wat je nodig hebt. Geen overkill aan kale vloeren, hoge plafonds en andere loze ruimtes. Bewoners van ‘tiny houses’ leggen hun accenten elders. Zij léven liever groots dan dat ze groots wonen. Op minder dan 50m2 eten, slapen, werken en wonen. Minder kosten, minder onderhoud en dus meer tijd en geld over om leuke dingen te doen. Zien hoe zo’n Tiny House er nu precies uit ziet en wat de mogelijkheden zijn? Er zijn verschillende mogelijkheden om je hierin te verdiepen.

Tiny House Magazine
Een heus magazine over Tiny Houses: het is er! Geen papieren versie, maar een digitale. Er is allerlei informatie in te vinden over het bouwen van Tiny Houses en uiteraard zijn er prachtige voorbeelden en foto’s in te zien van al gebouwde kleine huisjes. Ben je werkelijk aan het overwegen om een Tiny House te (laten) bouwen, dan moet je hier zeker even een kijkje nemen!

Facebookpagina
Marjolein Jonker was een van de eerste mensen in Nederland die daadwerkelijk aan de slag ging met een Tiny House. Zij was ook de eerste die een Facebookpagina opstartte voor Tiny-House-liefhebbers. Inmiddels zijn er al ruim 9.000 volgers. Ben je op zoek naar gelijkgestemden of heb je vragen over het bouwen van een Tiny House? Sluit je dan aan bij deze community.

BouwEXPO 2016-17
Almere is al jaren dé stad om experimenteel te bouwen. In 2016 en 2017 is Almere met deBouwEXPO Tiny Housing de aanjager van de tiny house-beweging. Zij riepen ook de wedstrijd prijsvraag ‘Bevrijd Wonen, Jouw Ideale Tiny House in Almere’ uit. Architecten, particulieren, kunstenaars, onderzoeksinstellingen, aannemers en ontwikkelaars mogen hun ontwerp voor een Tiny House inzenden. De beste prototypes worden in de zomer gerealiseerd op een bouwveld in Almere Poort. Zo ontstaat het eerste Tiny House dorp.

Tiny Housing ontdekt
Op 1 juni opende Wethouder Tjeerd Herrema samen met KAF-directeur Jeroen van der Wiel de tentoonstelling ‘Tiny Housing ontdekt’, waar de maquettes van de 245 inzendingen te bekijken zijn. Uit al deze inzendingen kiest een jury er 25 die daadwerkelijk gebouwd worden. De expositie is tot 6 juli te bezoeken in de schouwburg in het stadshart van Almere (Esplanade 10). Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.30 uur

Dag van de Architectuur
KAF organiseert op zaterdag 18 juni 2016 tussen 12:00 en 16:00 uur de ‘Dag van de Architectuur’ in Almere. Deze staat in het teken van Tiny Housing. Naast presentaties over Tiny Housing is de expositie met de prijsvraaginzendingen geopend en is er een ‘echt’ Tiny House op de Esplanade te bezoeken.

Kortom: veel informatie over het kleine huisje. Dat belooft wat voor de toekomst! Ook in de bibliotheek is natuurlijk het een en ander te vinden over Tiny Houses. Zie hieronder een aantal suggesties.

Marga Kleinenberg

  • Boek
  • Boek
  • Boek