Nog beslissen wat je gaat stemmen bij het referendum? Luister een podcast!


Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen én is er het raadgevend referendum over de ‘Sleepwet’. Nog geen tijd gehad je daar in te verdiepen? Er zijn handige podcasts gemaakt om je bij te praten.

Sleepwet

Het referendum gaat over de nieuwe (aangenomen) ‘Wet Inlichtingen en veiligheidsdiensten’ (WIV), bijgenaamd de ‘Sleepwet’. De wet staat beschreven in 66 pagina’s. Heb je ze al kunnen lezen?

Podcast

Met een podcast kunt je op een rustig moment, op de bank, in de trein of terwijl je aan het stofzuigen of sporten bent, een speciaal gemaakt radioprogramma beluisteren, dat dieper in gaat op een onderwerp dan een normaal radioprogramma. Het fenomeen podcast al ontdekt? Oorspronkelijk te downloaden via je iPod of MP3 speler, vandaar de naam. Maar tegenwoordig via alle smartphones, tablets en laptops. Een podcast is een radio-uitzending gemaakt voor het internet. Je kunt je gratis abonneren op podcasts waardoor je nieuwe afleveringen naar je apparaat krijgt gestuurd. Makers van podcasts hebben de mogelijkheid om veel dieper op onderwerpen in te gaan dan in radio-uitzendingen met beperkte tijd. En voor de luisteraar heeft de podcast hetzelfde voordeel: het onderwerp van je keuze wordt uitgebreid belicht.

Podcast Sleepwet Volkskrant

“Er wordt veel geroepen en beweerd over de ’sleepwet’ waar we op 21 maart over mogen stemmen. Wil je weten hoe het zit met deze nieuwe inlichtingenwet? In vier podcastafleveringen legt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk de voor- en nadelen uit”.

Podcast Haagse Zaken 24 (NRC)

“Over nog geen twee weken mag je stemmen, vóór of juist tégen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV). Toch heeft lang niet iedereen zicht op wat er straks verandert. Tipje van de sluier: best veel. De Haagse redactie legt uit wat de wet voor jou persoonlijk betekent”.

Laatste raadgevend referendum

Voorlopig is de ‘Sleepwet’ het laatste onderwerp waar we over mogen meebeslissen, want het raadgevend referendum is afgeschaft. Dit referendum is in het leven geroepen door een groep studenten, wat op zich al bijzonder is. Reden genoeg om ons te verdiepen en te gaan stemmen, toch?