Omroep MAX is voor alle leeftijden …

Mijn zusje en ik zijn enorme fans van Omroep MAX. De omroep is gericht op de iets oudere medemens van 50 jaar en ouder, maar hier trekken wij ons weinig van aan. Janny en Robèrt (van Heel Holland Bakt) staan zelfs bij ons ingelijst op een plank in de kast. HHB is wat ons betreft zeker niet het enige succesprogramma. Hieronder volgt de top 6 van onze favoriete MAX-programma’s.

1. Heel Holland Bakt

Elk jaar kijken we thuis reikhalzend uit naar Heel Holland Bakt dat in september start. Kneuterig op de bank met een kopje thee en een bijpassend gebakje of koekje. Weliswaar een omroep MAX programma, maar echt niet alleen bekeken door huismoekes en senioren. De vijfde seizoenspremière taartjesbakkers (2017) trok zelfs een recordaantal kijkers (2,7 miljoen). Ik was ietwat sceptisch toen André van Duin de presentatie gedwongen overnam na de ziekte van Martine Bijl, maar hij deed het (evenals Martine) briljant: op de achtergrond, in dienst van de bakkers en met veel humor.

2. Hotel Romantiek

In Hotel Romantiek verblijven 24 single senioren in een Hotel in Zwitserland. Hier worden ze door de cupido’s (Marlijn Weerdenburg en Daan, Stijn, Tim en Jasper van Streetlab) blootgesteld aan activiteiten die ze normaal nooooit zouden doen (denk aan rodelen, jodelen en motorrijden). Het knappe aan dit programma is dat er enorm veel humor in zit en dat de kandidaten zich soms zichtbaar ongemakkelijk voelen, zonder dat ze door de cupido’s te kakken worden gezet.

3. We zijn er bijna

Ik heb werkelijk geen idee waarom ik dit zo leuk vind om naar te kijken. Er gebeurt namelijk niks spannends. Wederom betreft het een groepje senioren. Dit keer gaan ze met z’n allen met campers en caravans op vakantie. We kijken naar gekraste auto’s, lekke banden, koken op gasstellen, jeu de boules en meer. Het is hartverwarmende interactie tussen partners en de verschillende vakantiekoppels, die genieten van de kleine dingen in het leven.

4. Bed and Breakfast

Drie stellen strijden per aflevering om de titel van de beste Bed and Breakfast. Ze logeren een nacht bij hun collega- B&B-ers en geven elkaar een beoordeling. De Bed and Breakfasts lopen uiteen van sober tot super deluxe en hebben vaak een bijzonder thema. Face to face zijn de ondernemers professioneel, maar wat ze achter gesloten deuren allemaal over elkaars B&B zeggen …

5. Droomhuis gezocht

Sybrand Niessen gaat voor verschillende stellen op zoek naar hun droomhuis in het buitenland. Of het nu gaat om Anita en Flip op Mallorca, Frits en Ria op Sint Maarten of John en Jan in Spanje, Sybrand is altijd de geloofwaardige local die alle wetenswaardigheden paraat heeft. Ik vraag me altijd af of hij echt al die talen spreekt of dat hij zich erdoorheen bluft. Een terugkerend hoogtepunt is de typisch lokale activiteit waarvan de stellen onder aanmoediging van Sybrand (soms letterlijk) mogen proeven.

6. Baardmannetjes

Baardmannetjes zijn niet alleen hele mooie vogeltjes, het is ook de serie van vogelaars Hans Dorresteijn en Nico de Haan. Samen struinen ze al filosoferend door heel Nederland en kom je als kijker veel te weten over natuur, literatuur en het leven.

De kracht van de programma’s zit in het simpele concept, met herkenbare elementen van jezelf, je ouders of grootouders. Het tempo ligt doorgaans vrij laag en je wordt niet geprikkeld door allerlei onnodige toeters en bellen. In combinatie met een gezonde dosis humor is het vaak een ontspannen ervaring. Ben jij net zoals wij fan van een van de MAX-programma’s? Laat het ons weten!