Leuke leestips om online verder te lezen

Volgens een recent onderzoek is het onder de jeugd van tegenwoordig erg populair om een écht boek te lezen. Het is nog maar een paar maandjes het jaar van het boek. Voordat 2016 voorbij is wil ik een aantal leuke online leestips geven voor elke leeftijdscategorie.

0 – 6 jaar

Voorlezen is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Vijftien minuten per dag is al genoeg. Voor alle ouders  die al voorlezen, maar misschien nog iets extra’s willen doen: ‘Lees me Voor‘ een uitkomst! Deze website staat vol met digitale prentenboeken. Super makkelijk: zoek een boek uit met je kind zet het boek aan en uw kind wordt voorgelezen. Een favoriet is:

 • Draakje leert het wel (digitaal prentenboek)
  Het kleine draakje wil doen wat alle andere draakjes ook doen: vuurspuwen! Maar hij kan het niet! Zou het Draakje met een beetje goede raad en veel doorzettingsvermogen wel lukken?

Nog een aantal voorlees-favorieten:

 • Jip en Janneke (e-book collectie)
  Jip en Janneke zijn de aller- allerbeste vriendjes en altijd samen. In en om huis beleven ze veel avonturen. In dit eerste deel gaan ze schooltje spelen, stampen ze lekker in een grote regenplas en doen ze een wedstrijd wie de meeste pannenkoeken kan eten.
 • Sprookjesverteller (e-book collectie)
  Thé Tjong-Khing, geroemd om zijn prachtige illustraties, is een meester in het vertellen van verhalen. De bekende sprookjes die hij op een eigentijdse manier vertelt, zijn precies lang genoeg voor de kleintjes om voor te lezen.

Klik hier voor meer inspiratie.

6 – 12 jaar

Net zoals er een Jeugdjournaal is, bestaat er ook een krant speciaal voor kinderen: Kidsweek. Makkelijk leesbare artikelen voor alle nieuwsgierige kinderen die meer over de wereld willen weten. Ook zijn er romantische- of avonturenboeken in de e-book collectie te vinden. Probeer eens:

 • De piraten van hiernaast (e-book collectie)
  Op een dag hoort Michiel een hoop kabaal buiten. Als hij gaat kijken, gelooft hij zijn ogen niet: naast hun huis verrijst een houten bouwwerk dat nog het meest op een schip lijkt. Niet alle buurtbewoners zijn blij met de komst van het piratengezin.
 • Broederband  (e-book collectie)
  De serie De Grijze Jager helemaal gelezen? Broederband is door dezelfde schrijver geschreven: kan alleen maar goed zijn!
 • Stapelverliefd (e-book collectie)

Klik hier voor meer leestips.

15+ jaar

Misschien leven we nu wel in de beste tijd om als Young Adult boeken te lezen. Er zijn talloze boeken succesvol verfilmd: The Hungergames, Twilight en Divergent. De Leesfabriek deelt leeservaringen van jongeren tussen de 15 en 25 jaar over precies dít genre. Lees eens de volgende titels:

 • Silber
  Silber is een boek dat ervoor zorgt dat dromen nooit meer hetzelfde zullen zijn.
 • Legend
  Het verhaal speelt zich af in Los Angeles na een overstroming in het jaar 2130. Voor iedereen die na de Hunger Games iets nieuws wilt lezen.
 • Latino King
  Drugswereld, gevangenissen en een ontsnappingspoging. Dit boek mag alleen door stoere jongens gelezen worden.

Klik hier voor meer leessuggesties, info en tips.
Voor iedereen

De website Boekenkrant is een goed startpunt om boekennieuws te lezen. Overzichtelijke site met goeie informatie en agenda.

Elke zomer wordt er veel gebruik gemaakt van de app Vakantiebieb. Deze app is alleen in de maanden juli en augustus online. Veel van de boeken die daar aangeboden worden komen uit de collectie van bibliotheek.nl. Na de vakantie moet iedereen weer werkstukken of spreekbeurten maken. Neem eens een kijkje tussen deze boeken! Klik hier voor meer informatie over het lenen van e-books.

 • Boek
 • Luisterboek, Boek
 • Boek