Kort en toch ontspannen op reis


Moet je binnenkort ook doorgeven wanneer je rond de zomer vrij wilt zijn? Buiten vriezen je tenen aan elkaar, binnen zit je gebogen over reisgidsen. Ik ga zelf graag op reis. Niet lang, een paar keer een weekend is meestal genoeg voor mij. Veel vrienden van mij vragen zich af hoe ik in vredesnaam alles kan zien in zo’n korte tijd. Een paar tips om ontspannen op reis te gaan.

2Plan een paar korte reisjes per jaar

Als je een paar weken achtereen op vakantie gaat moet je vooraf van alles regelen. De huisdieren moeten ergens onder gebracht worden. Wie geeft de planten water? Wat neem je mee? Wie neemt jouw taken over op het werk? Als je terug bent zit je met een berg wasgoed, is je mailbox vol en je bureau bezaaid met zaken die direct na terugkomst geregeld moeten worden. Als je vaker en korter weg gaat heb je vaker vakantie om naar uit te kijken, zonder al dat geregel. En als je nou echt het gevoel krijgt dat je iets hebt gemist ga je later toch nog een weekendje naar dezelfde plaats?

Vliegen? Niet perse …

Ga je naar een Europese bestemming? Kijk dan eens hoe de trein/busverbindingen zijn. Niet vliegen betekent: niet uren vooraf op het vliegveld hoeven te zijn, geen gezeur over wat wel/niet in je handbagage mag, geen last van je oren bij opstijgen/dalen, geen lange reistijd van/naar het vliegveld. Met bus/trein ben je ontspannen onderweg, is de reistijd soms maar een paar uur langer, mag je vaak meer bagage meenemen, zijn de tickets vaak veel goedkoper en zie je ook nog eens wat van het landschap.

Vermijd grote musea en bekende attracties

Oké, het optrekje van The Queen is indrukwekkend, maar je staat wel minstens een half uur in de rij voor een peperduur kaartje. Daarna mag je met de meute mee slenteren langs vergulde meubels en grote portretten. Ga je naar Londen en wil je toch een statig huis met een grote kunstcollectie bezichtigen? Kies dan bijvoorbeeld voor The Wallace Collection. De toegang is gratis, het is er minder druk en de collectie is minstens even indrukwekkend.

Redhead girl with suitcase at outdoor.Ga alleen

Mensen kijken me meelevend aan als ik zeg dat ik alleen op vakantie ga. Vreemd genoeg zijn het vaak dezelfde mensen die bij terugkomst verklaren dat ik er zo uitgerust uitzie … Ga je alleen, dan kun je echt doen en laten wat jij wilt. Je hoeft niet naar een biermuseum omdat manlief graag een pilsje drinkt. Geen reisgenoot kwijtraken in drukke straten. Wel uren in je favoriete boekhandel rondhangen (Any amount of books aan Charing Cross Road, minimale verblijfsduur voor mij tweeëneenhalf uur) Geen zin in musea? Ga lekker een middagje op een bankje in het park zitten. Zin in een praatje? Stap een pub binnen. Zin in uitslapen? Het hotel serveert ontbijt tot 10.00 uur, dus blijf lekker liggen. Knoop eens een gesprek aan met een andere hotelgast.  Als je alleen reist ontmoet je pas mensen. Het zal wel even wennen voor je zijn maar ik zweer erbij.