Wat zijn de meest favoriete complottheorieën?


Complottheorieën: leuk om over te praten én voer voor discussie. De maanlanding in Hollywood is gefilmd. Elvis leeft nog ergens op het platteland van de Verenigde Staten. Lady Di heeft haar eigen dood in scene gezet. Obama is een ‘reptilian’. En onder de Sfinx van Gizeh bevindt zich de ‘Hall of records’: een enorme bibliotheek met papyrusrollen over oude beschavingen en de vergane stad Atlantis. Complottheorieën zijn van alle tijden. En met de komst van internet is het nog makkelijker ze te verspreiden. De populariteit van complottheorieën neemt toe. Waarom?
Complottheorieën

Vijf favoriete complotten

Wij hebben alvast onze vijf meest favoriete complotten voor u op een rijtje gezet:

  1.  Marilyn Monroe, die een verhouding had met zowel John F. Kennedy als Robert F. Kennedy, zou zijn vermoord in opdracht van de Amerikaanse regering. Robert F. Kennedy was betrokken bij het verdoezelen van de moord. Hij was de avond ervoor nog in haar huis geweest.
  2. Elvis Presley leeft nog! Er zijn veel mensen die verhalen hebben over recente ontmoetingen met de legende. Wie er dan in zijn graf ligt? De verdwenen maffioos Jimmy Hoffa!
  3. De Belgische koning Albert I zou bij het klimmen in de Ardennen van een rots geduwd zijn door Duitse spionnen.
  4. William Shakespeare was in werkelijkheid sjeik Zubair uit Irak.
  5. De opkomst van Gangsta rap is te danken aan een geheime ontmoeting in 1991 die bedoeld was om private gevangenissen gevuld te krijgen. Door rapteksten crimineler en minder politiek te maken zouden er meer mensen in deze gevangenissen belanden. Logisch toch?

KennisCafé Almere van 27 oktober 2016 gaat over complottheorieën. We praten erover met Jan Willem van Prooijen, sociaal psycholoog verbonden aan de VU en specialist op het gebied van complotdenken. Ook aanwezig is Margalith Kleijwegt. Zij is journalist en schrijver van het boek ‘2 werelden, 2 werkelijkheden’. Daarin doet zij verslag van hoe docenten omgaan met gevoelige maatschappelijke kwesties. En tot slot praat onze ‘eigen’ thrillerschrijfster Jet van Vuuren mee. Zij bedenkt voor haar boeken alle complotten helemaal zelf. Komt u meepraten?

Complottheorieen

Kenniscafé!

Wat is uw favoriete complot? Zou er een kern van waarheid in de verhalen kunnen zitten of vindt u het pure nonsens? Kom meepraten bij het KennisCafé op donderdag 27 oktober om 20.00 uur. 

  • Boek
  • Boek
  • Boek