Oostenrijk: geslaagde vakantiebestemming of niet?


Als je aan Oostenrijk denkt, waar denk je dan precies aan? Aan de bergen met witte toppen? Aan de wintersport? Of aan lekkers als apfelstrudel, Mozartkugeln en kaiserschmarrn? Ik ben net weer terug van twee weken vakantie in het mooie Oostenrijk en heb genoten.

Ik kom al in Oostenrijk voor vakantie sinds ik net kon staan. Er zijn dia’s (ja uit die tijd kom ik…) die het keiharde bewijs tonen dat ik zelfs een schone luier kreeg in de Oostenrijkse sneeuw. Jaarlijks keerden we terug. Zeker in de winter en soms ook in de zomer. Uiteraard leerde ik er als klein meisje skiën en ook mijn kinderen gaan al vanaf slechts zo’n 11 weken oud mee op wintersport. 

Oostenrijk als zomerbestemming

Als ik vertel dat we in de winter graag naar Oostenrijk gaan voor de wintersport kijkt niemand daar van op. Op de vraag: “Waar gaan jullie naar toe op zomervakantie?” levert het antwoord ‘Oostenrijk’ meestal wat matte reacties op. Je hoort ze bijna denken dat het toch geen mooi weer is in Oostenrijk en dat er geen zee en strand te vinden is. Een enkeling snapt het juist heel goed. Maakt ons allemaal niets uit, wij vermaken ons prima in prachtig Oostenrijk. Wat wij dan doen tijdens zo’n zomervakantie in Oostenrijk?

Onze dagen zien er meestal zo uit dat we in de ochtend actief zijn. Dat is regelmatig wandelen. Met een gondel naar het puntje van een berg om dan in een paar uur weer naar beneden te wandelen. Of juist andersom, van beneden naar het puntje van een waterval wandelen. En ja, onze kinderen (5 en 11 jaar) wandelen net zo gezellig mee. Als er maar een rugtas met voldoende te drinken en lekkers mee gaat. Afgelopen vakantie was onze langste wandeling er een van maar liefst vijf uur, inclusief smaragden zoeken op het hoogste punt van de route. In de middag is het dan meestal tijd voor een beetje hangen in de zon met een boek, een bezoek aan het zwembad of we doen nog een boodschap.

5x Favorieten uit Oostenrijk

1. Voor Milka-chocolade hoef je niet meer naar Oostenrijk, die is hier in overvloed verkrijgbaar. Rum-Kokos Kugeln van Casali daarentegen… Die zijn al sinds ik mijn kan heugen onlosmakelijk onderdeel van een vakantie in Oostenrijk. Ik noem het ook wel mijn vakantie-verslaving want die dingen zijn goddelijk. Mozart Kugeln zijn bekender maar doen het voor mij niet. Ieder zijn ding.

2. Nog zo’n dingetje uit mijn jeugd: Dragee Keksi. Omdat ik toen ik kleiner was met name de rum van die ‘rumballen’ niet kon waarderen, waren Dragee Keksi mijn favoriet (en nog steeds vind ik ze lekker). Kleine halvemaanvormige biscuitjes rijk omhuld met chocolade. Heerlijk bij de thee.

3.  Apfelstrudel? Ja bitte! Ik maak zelf thuis ook wel eens apfelstrudel maar dan smokkel ik meestal door kant en klaar bladerdeeg te gebruiken. Ik moet het toch eens ‘from scratch’ gaan maken als ik deze video zie.

4. De man doe je een groot plezier met vers gesneden schinkenspeck van de Oostenrijkse slager. En ik moet toegeven, ondanks dat ik niet zo van spek op brood houd is schinkenspeck wel super lekker. Ook zo uit het handje. Natuurlijk kun je hier ook schinkenspeck kopen of zelfs in Oostenrijk voorverpakt. Maar geloof me, je moet het vers gesneden spul hebben.

5. Pannenkoekenfans worden over het algemeen heel blij van Kaiserschmarrn. Bij mij thuis in ieder geval wel. Ik voeg altijd rozijnen toe die ik wel in Stroh Rum (ook zo’n Oostenrijkse klassieker met maar liefst 80% alcohol) en gebruik een eigen recept. Het originele recept maak je echter zo:

Een rijtje vol met lekkers die voor mij horen bij een vakantie in Oostenrijk. En nee, ik eet dat niet iedere dag de hele dag. Maar het is vakantie dus net even iets meer snoepen moet kunnen toch? Wat zijn jouw vakantie-favorieten?

  • Boek
  • Boek
  • Boek