Opvoeding van een gevoelig kind, hoe dan?!


De zoetsappige plaatjes van gezinnen waarvan de kinderen zelfstandig in slaap vallen of kinderen die zonder mokken doen wat je vraagt, dat is in jouw gezin wel anders. Wat als jouw kind extreem gevoelig is voor onder andere verschillen in de omgeving, oplopende spanningen, bepaalde stoffen, harde geluiden, moeite heeft met vrienden maken of met het in slaap vallen? Op welke manier kun jij dan je kind het beste ondersteunen in zijn gevoeligheid?

Prikkels

We zijn allemaal op zoek naar innerlijk geluk. Ja, ook jouw kind, die naar het lijkt soms expres met zijn gedrag de omgeving negatief beïnvloedt. De enorme huil- en schreeuwbuien of zelfs fysiek geweld, geven aan dat er iets mis is. Gevoelige kinderen bouwen sneller spanningen op, omdat zij veel prikkels uit de omgeving opmerken. En deze prikkels als het ware opslaan in hun systeem. Hier is weinig tegen te doen, dit maakt dat gevoelige kinderen snel door hebben hoe anderen zich bijvoorbeeld voelen. De prikkels stapelen zich met de dag op en zijn op zoek naar een uitweg. Een verkeerd woord of beweging kan dan lijden tot een enorme woede-uitbarsting of huilbui.

Steun

Wat kun jij als ouder betekenen in het ondersteunen van je gevoelig kind? Jij als ouder bent de steunpilaar voor je kind, bewaar daarom binnen alle mogelijke momenten de rust. Zijn de spanningen bij je kind opgelopen en ziet het dat ook jij de situatie niet aan kan? Dan voelt dat als onveilig voor je kind. Sommige gevoelige kinderen reageren hierop door zich te verstoppen in hun kamer. Anderen proberen de veiligheid terug te krijgen door nog meer te schreeuwen of ander vervelend gedrag te tonen. In beide gevallen ervaart het kind een onveilig gevoel en daar wil hij of zij zo snel mogelijk van af. Het tonen van onvoorwaardelijke liefde brengt de veiligheid voor je kind terug.

Harmonie en rust

Onvoorwaardelijke liefde voor je kind is niet altijd vanzelfsprekend als de harmonie in huis mede verstoord wordt door het gedrag van je kind. Ouders ervaren het kind vaak als belastend in zijn doen en laten. Soms is het even zoeken, maar achter het gedrag van je kind zitten prachtige kwaliteiten. Gevoelige kinderen zijn intens en genieten van kleine dingen. Aanvoelen van stemmingen en weten hoe de ander zich voelt. Dat maakt dat je gevoelig kind goed mee kan leven met de ander en lijkt hij gedachten te kunnen lezen. Juist door deze kwaliteiten te zien als ouder en daar aandacht aan te besteden, ervaren jullie als gezin harmonie en rust.

Hou van je kind om wie hij is en niet om wie jij wénst dat hij moet zijn.

In de hele maand april kun je een webinar (duurt 30 minuten) volgen van Laura. Daarin maak je nader kennis met haar en vertelt ze meer over :
• weten wat je gevoelige kind nodig heeft;
• begrijpen waarom jij en je gevoelige kind in conflict raken;
• leren hoe te handelen bij een conflict;
• tools die direct invloed hebben op het gedrag van je kind.

Je bekijkt het webinar vanaf 1 april hier.