Oud worden en gezond blijven


Wie wil er 100 jaar worden in een goede gezondheid? Het is mogelijk, kijk maar eens naar Okinawa, een eiland in Japan. Daar wonen de langstlevende mensen ter aarde. Eén op de 135 mensen wordt 100 jaar of ouder. Wat is het geheim?

De voedingsrichtlijnen adviseren ons om maaltijden en tussendoortjes te eten die rijk aan voedingsstoffen, maar laag in calorieën zijn. Hierdoor verlaag je het risico op het krijgen van een chronische ziekte. De gezondste voedingsmiddelen op deze planeet die aan deze richtlijn voldoen zijn groenten. Wat zou er gebeuren als het grootste deel van ons voedingspatroon uit groenten en fruit bestond? In Okinawa doen ze dit.

Worden zij echt zo oud?

Wij westerlingen hebben natuurlijk onze bedenkingen tegen deze fantastische cijfers. Klopt het wel dat zij allemaal zo oud worden? Zijn er wel geboorteaktes? Werden geboortes geregistreerd?  Studies hebben bewezen dat het inderdaad klopt. Okinawanen leven langer.

Wat is hun geheim?

Zoals ik hierboven al beschreef bestaat hun voeding grotendeels uit groenten en bonen. Eerder werd gedacht dat zij ook aanzienlijke hoeveelheden vlees en vis aten, maar uit onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn.

Als we het voedingsdagboek van ruim 2.000 bewoners van Okinawa bekijken komen we tot de volgende conclusie:

  • 1% van de voeding bestaat uit vis
  • Minder dan 1% bestaat uit vlees, melk en eieren
  • 96% bestaat uit groente
  • 90% bestaat uit volle producten. Zij eten heel weinig bewerkte voeding

Populair in Okinawa is overigens de zoete aardappel. Dat eten ze bijna bij iedere maaltijd. Welvaartziekten komen in Okinawa veel minder voor. Zij hebben minder hart- en vaatziekten en ook diverse vormen van kanker komen stukken minder voor.

Zon

Om een hoge leeftijd in een goede gezondheid te bereiken, is natuurlijk meer nodig dan alleen gezonde voeding. In Japan heerst een subtropisch klimaat. De zon schijnt er vaak en lang. Hierdoor hebben de inwoners veel meer vitamine D in het bloed dan wij westerlingen. Van deze vitamine is bekend dat het ons beschermt tegen een flink aan ziektebeelden.

Ikigai

De inwoners van Okinawa hebben een ikigai. Een prachtig woord wat betekent dat je iets hebt om voor te leven. Om je bed uit te komen en te verheugen het te gaan doen. Zo hebben velen een moestuin waar ze lekker in werken. Ze passen graag op de kleinkinderen. Vervoeren zich te voet of met de fiets. De Okinawanen zorgen voor elkaar. Er is een groot netwerk, waardoor je je geliefd en gewaardeerd voelt. Eenzaamheid komt nauwelijks voor. Je hoort er bij. Onderzoek toont aan dat dit een hele belangrijke voorwaarde is om een hoge leeftijd te bereiken.

Wil je oud worden?

Dan weet je nu wat je moet doen.  Veel plantaardig voedsel eten, veel naar buiten gaan, je ikigai vinden en je omringen met sociale contacten. Niet zo moeilijk toch? Wil je hier meer over lezen? Dan moet je deze boeken zeker eens lezen:

Ikigai : de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven, Hector Garcia
Het geheim van langer leven: de beste tips voor een lang, gezond en gelukkig leven, Buettner, Dan