Pinkpop 2019: werken en muziek


Het is bijna zover! Aankomend weekend barst Pinkpop weer los in Landgraaf, Nederland. En dit jaar is het extra speciaal, want Pinkpop bestaat 50 jaar. Sinds 2012 vertrek ik elk jaar bepakt en bezakt naar Landgraaf, als vrijwilliger.

Work, work, work

Werken op een festival, en in mijn geval dan alleen Pinkpop, is ontzettend goed geregeld en heel leuk! Je mag gratis naar het festival, met vrienden, je zit relaxt op de crewcamping en je krijgt een uniek Pinkpop crewshirt. Maar natuurlijk moet er ook gewerkt worden. Pinkpop duurt in totaal drie dagen. Als vrijwilliger kom je wel één dag eerder aan en vertrek je één dag na het festival. Het is dus eigenlijk ook een mini-vakantie. Tijdens de festivaldagen werk je één dienst. Dat is dus één dag werken en twee dagen muziek.

De afgelopen jaren, en ook dit jaar weer, werk ik in de functie: ontvangen pers & gasten. Ik sta dan, in mijn crewshirt, bij de ingang waar de pers zich moet melden en de gasten van de artiesten. Ik controleer of ze een bandje hebben. Mochten ze dit nog niet hebben, dan begeleid ik ze naar de balie waar ze een bandje kunnen halen. Daar wordt natuurlijk nog wel even goed gecheckt of ze op de pers- of gastenlijst staan. Dit jaar werk ik een dienst van 14.30 – 22.00 uur.

Extra leuk; mocht je met vrienden willen werken, dan kun je aangeven met wie je wil werken. Wij geven dus elkaars naam op en tot nu toe hebben we altijd samen een dienst gedraaid. En mocht je alleen willen gaan, ook geen probleem! Je zit gezellig op de crewcamping en je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen! Vrijwilligers die er al jaren werken en die je altijd even opzoekt, of juist mensen die er voor het eerst zijn. De sfeer is er altijd super!

It’s all about the music

Eerlijk is eerlijk, werken op een festival is tof, maar stiekem ga je natuurlijk voor de muziek. Omdat dit jaar Pinkpop 50 jaar bestaat, zijn er veel oude bekenden. En toegegeven, ik heb ook een aantal acts op mijn lijstje die ik graag zou willen zien. Dit is mijn top 5 die ik niet wil missen dit jaar:

Mumford & Sons

Mumford & Sons breekt in 2009 door met ‘Sigh No More’ met daarop de hitsingles ‘Little Lion Man’ en ‘The Cave’. Dit debuutalbum wordt drie jaar later gevolgd door het evenzo succesvolle ‘Babel’ met daarop onder andere de hit ‘I Will Wait’. Op 16 november 2018 kwam het nieuwe album ‘Delta’ uit. Net als voorganger ‘Wilder Mind’ klinkt ook ‘Delta’ groots, dynamisch en extatisch, maar ditmaal ook weer intiem en ingetogen.

Mark Ronson

Als brein achter ‘Back To Black’, de retrosoulplaat van Amy Winehouse, en megahit ‘Uptown Funk’ (waarop hij Bruno Mars in stelling bracht), behoort producer Mark Ronson tot allergrootste smaakmakers van deze eeuw. Weinigen lijken beter in te kunnen schatten aan welke nieuwe sound de wereld toe is, dan deze geboren Londenaar, die opgroeide in de hiphopclubs van New York.

Lenny Kravitz

Raise Vibration? Dat moet voor Lenny Kravitz geen probleem zijn – en zeker niet op de gewijde grond waar de Amerikaanse rockgod al vier keer eerder alle generaties en genres bij elkaar bracht. Meest gedenkwaardig was natuurlijk Pinkstermaandag 1993, toen Kravitz, op de golven van succesplaat ‘Are You Gonna Go My Way’, de boodschap van zijn debuut nog eens over het veld liet waaien: Let Love Rule.

Duncan Laurence

Een Songfestivalact op Pinkpop? Niks nieuws. Anouk deed ‘t, The Common Linnets ook en natuurlijk Douwe Bob. Maar met Duncan Laurence hebben we toch een primeur te pakken: hij is de eerste winnaar die het Pinkpop-podium mag betreden. Kersvers nog wel, want het Eurovisie Songfestival ligt nog geen drie weken achter ons als in Landgraaf het feest losbarst.

Confidence Man

Wat ooit begon als grap, is inmiddels uitgegroeid tot de knettergekke, wereldwijde sensatie. Confidence Man heeft het party anthem tot kunst verheven en brengt z’n energieke elektronische dancepop met het nodige vertrouwen. Janet Planet en Sugar Bones vormen als dansend, zingend en freakend man/vrouw-duo de blikvangers.

En natuurlijk ga ik nog veel meer bands en acts checken, want er is meer dan genoeg! Denk bijvoorbeeld aan Kraantje Pappie, Tenacious D, Fleetwood Mac, The Cure, The 1975, Halestorm en nog zoveel meer. Oh ja, en ik ga de gasten juist ontvangen natuurlijk.

Biografie tekst bron: Pinkpop.nl

Pinkpop 2017