‘Pinokkio’ te gast bij Vis à Vis op het Almeerderstrand


Afgelopen zomer speelde de Veenfabriek & La Compagnie du Tire-Laine op Oerol de voorstelling Pinokkio. Mascha Selhorst, hoofd marketing bij Vis à Vis, zag Pinokkio daar, was op slag verliefd en zorgde ervoor dat Pinokkio ook binnenkort bij Vis à Vis in Almere te zien is. Een kort interview met haar om alvast een indruk te krijgen van de voorstelling.

De voorstelling wordt omschreven als ‘een sprookje voor volwassenen’. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

“In de tijd van Fake News, wordt de vermeende leugenachtigheid van Pinokkio in een nieuw perspectief geplaatst. De hoofdrolspelers uit het sprookje Pinokkio: vader Gepetto, Japie Krekel en de Blauwe fee krijgen in deze tijd een nieuwe betekenis. Het sprookje heeft dus ineens ook een actuele en maatschappelijke betekenis. In deze voorstelling wordt je meegezogen in het verhaal en de muziek. Voor je het weet sta je zelf vrolijk mee te klappen en lachen op het moment dat Pinokkio juist zijn dieptepunt beleeft. Heel confronterend. Pinokkio is echt een voorstelling die je laat lachen, die verrast en die ontroert.”

Pinokkio, de Veenfabriek i.s.m. La Compagnie du Tire-Laine,

Kende je het verhaal van Pinokkio al?

“Ik kan me herinneren dat ik als kind de Walt Disney versie van het boek van Pinokkio had. Ik kon me toen goed verplaatsen in het jongetje dat maar moest bewijzen dat hij het verdiende om een echte, grote jongen te zijn. Hij werd telkens aan verleidingen onderworpen waardoor hij zich niet aan zijn goede voornemens kon houden.
In deze theaterversie van de Veenfabriek en la Compagnie du Tire-Laine wordt juist deze snaar ook geraakt. Liegen, verdraaien en het thema Fake News, zijn op dit moment heel actueel, maar ik heb me laten vertellen dat het sprookje al in 1883 is geschreven, dus eigenlijk is het van alle tijden.”

 

Veenfabriek_Pinokkio_ Copyright _Anne Harbers

 

Wat deed jullie besluiten om Pinokkio naar Vis à Vis in Almere te halen?

“Wij willen graag iets bijzonders naar ons terrein halen en we denken dat dit met Pinokkio gelukt is. De combinatie van een buitenvoorstelling (op onze overdekte tribune), het heerlijke gezamenlijke eten dat bedacht is door hoofdrolspeler (en gediplomeerd kok) Phi Nguyen, de voorstelling en de bijzondere muziek, maakt dat we heel trots zijn op het bliksembezoek van Pinokkio.”

Over Pinokkio

Joeri Vos (regie) en Paul Koek (muziek) bewerkten Pinokkio van Carlo Collodi tot een feest over verleiding, aanpassen en opgroeien. Met de voltallige Veenfabriek en het Franse muziekensemble La Compagnie du Tire-Laine bouwen ze met muziek, theater, dans en spektakel een kleurrijk Pleasure Island. Op Pleasure Island worden je stoutste dromen werkelijkheid en mag je mee dansen, spelen en muziek maken. Geef je net als Pinokkio over aan de heerlijke hallucinerende leegte van onze wereld. Want verleidelijke leugens zijn toch veel lekkerder dan de harde realiteit.

De voorstelling Pinokkio is van donderdag 6 t/m zondag 9 september te zien bij Vis à Vis op het Almeerderstrand.