Bijzondere insecten, die vuurwantsen


Ben ik eindelijk weer eens aan het onkruid wieden, wemelt mijn tuin ineens van de oranje-zwarte beestjes … En hoe verder ik kijk, hoe meer ik er zie. Op zich zijn ze best mooi, maar als het er zoveel zijn worden ze toch een stuk minder aantrekkelijk. Hoe krijg ik ze weg? Wat zijn het, zijn ze gevaarlijk voor mij of de tuin? Of moet ik ze maar hun gang laten gaan? Vuurwantsen! Ik vertel je er meer over.

Tuinieren met dieren

Het is onvermijdelijk als je in de tuin bezig bent, dat je insecten tegen komt. Daarom tuinier ik het liefst met tuinhandschoenen aan, zodat ik niet onverwacht ergens in grijp, wat ik liever niet had willen aanraken. In eerste instantie deed ik dat vanwege de kattenpoep, maar wormen, bladluizen, mieren, gekke torretjes en spinnen en andere soms ondefinieerbare beesten heb ik ook liever niet in mijn blote handen. Ze horen echter wel in de tuin thuis.

Afbeeldingsresultaat voor vuurwants

Wat is het en wel of niet verwijderen?

Een paar weken geleden zat er ineens een familie oranje-zwarte beestjes onderaan mijn voordeur. Wilden ze naar binnen? Mooi niet! Wat zijn het? Ik had nog nooit eerder zulke insecten gezien. Hoe haal ik ze weg? Waar komen ze eigenlijk zo ineens vandaan? Eerst maar eens op internet kijken. Ze lijken het meest op vuurwantsen. Ze zijn volgens de meeste sites onschadelijk en ongevaarlijk, maar volgens andere bijten ze.

Diervriendelijk?

Ik heb ze met stoffer en blik van mijn voordeur geveegd en in een dichtgeknoopt plastic zakje in de vuilnisbak gedaan. Ik had liever een diervriendelijker oplossing, maar ja … soms is dit de beste manier. Ook zitten er nog veel in de kieren vlak naast de voordeur. Ik heb eens bij de spuitbusjes in de schuur gekeken en een niet meer goed in te drukken exemplaar gebruikt, wat natuurlijk geen 100% resultaat gaf. Maar de meesten waren weg. Hè, wat een geruststelling, dat er niet elke keer dat deur opengaat weer een of meer binnen komen wandelen. Die eerste dag moest ik er nog een paar buiten zetten, wat heel handig ging door ze op een papiertje te laten lopen en dan heel snel door de deur naar buiten te gooien.

Kolonie

Even later zag ik naast mijn huis een hele kolonie op een boom van de gemeente zitten. Het lijkt dat ze daar heel vredig bij elkaar blijven, maar nu zitten er dus heel veel kolonies in mijn voortuin. Ik dacht slim te zijn door een heleboel van die beesten in een emmer te scheppen en in de groenafvalbak te kieperen, want ze kunnen niet vliegen heb ik ergens gelezen. Maar … ze kruipen er natuurlijk gewoon uit, dus nu heb ik ze ook in de achtertuin. Balen.

Stinken?

Verder heb ik vandaag gelezen dat vangen wordt afgeraden. Tja, te laat! Ze geven een stinkende stof af om zich te beschermen. Daar heb ik niks van geroken, maar het zijn toch echt vuurwantsen in mijn tuin. Ze leven van het sap van bladeren en hebben een steeksnuit waarmee ze kunnen prikken. Dus toch … Bestrijden wordt afgeraden omdat bestrijdingsmiddel schadelijker is dan het insect zelf. Alleen dichte gewassen verwijderen kan helpen. Dus voorlopig maar onderstaand beeld accepteren en eraan wennen. Of heeft iemand een idee hoe je ze wel weg krijgt als je er de kriebels van krijgt? Graag een reactie!

Geboeid door insecten?

Vind je dit alleen maar leuk en boeiend? En wil je graag veel meer over insecten lezen? Kom naar de bieb! Op de living (eerste etage) hebben we heel veel boeken over dit soort kriebelbeestjes en over de mooiste vlinders, die vind ik dan wel weer leuk!

Ben jij een insectenliefhebber?