Record Store Day, een handleiding


Ik hoef het vinylfans waarschijnlijk niet te vertellen, maar op zaterdag 22 april staat Record Store Day weer op de agenda. Dé internationale feestdag van, voor, maar bovenal ín de onafhankelijke platenzaken. Nooit eerder kwamen meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers op één dag wereldwijd bij elkaar om de kunst van muziek in de platenzaak te vieren. Jaarlijks wordt de muziek op vinyl gevierd, maar de dag is vooral bedoeld om deelnemende platenzaken een steuntje in de rug te geven. Ongetwijfeld zullen zaterdag-liefhebbers ’s ochtends vroeg in de rij staan om zeldzame plaatjes te scoren.

Ontstaan

Record Store Day werd in 2007 voor het eerst gevierd door de onafhankelijke platenzaken in de VS. Na een kleine viering in het eerste jaar, groeide Record Store Day uit tot een wereldwijde feestdag. Gevierd door zowel fans, artiesten als de platenindustrie. Dit kwam mede tot stand door steun van enkele grote artiesten als Metallica, REM en Tom Waits. Inmiddels is Records Store Day een internationaal georganiseerde feestdag waarop wereldwijd platenwinkels en platenlabels extra activiteiten organiseren. Vooral ook om de branche te promoten. Jaarlijks doen zo’n 700 onafhankelijke platenwinkels in de Verenigde Staten mee, net als enkele honderden platenwinkels in de rest van de wereld.

Groots én intiem

De winkelvloeren van meer dan 100 Nederlandse platenzaken veranderen op Record Store Day in verschillende podia met meer dan 250 optredens. Verder vindt dit unieke evenement plaats in meer dan 2.000 platenzaken in de VS, Europa, Australië en Japan. Record Store Day is hiermee het grootste en tegelijkertijd het meest intieme muziekevenement ter wereld. Vele artiesten touren door het land om er zo veel mogelijk aan te doen. En dan maakt het niet uit of de artiest nu al een volledig uitverkocht tournee in het vooruitzicht heeft of debuteert op Record Store Day. Er wordt met liefde gespeeld en geluisterd.

Collectors items

Op Record Store Day verschijnen zeer exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Honderden releases komen op Record Store Day in zeer kleine oplages uit. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl en nooit eerder uitgebrachte juweeltjes. Stuk voor stuk zijn het bijzondere items en ook dit jaar staan er weer prachtige uitgaven op de lijst. Een van dé uitdagingen is erachter te komen welke artistieke schatten er verborgen zitten in het aanbod van de meer dan vijfhonderd platen op Record Store Day.

Proeven

Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat je als bezoeker proeven van wat de lol van het verzamelen is. Wij hebben één ding gemeen, wij verzamelen met heel veel liefde hetzelfde product. Met een arsenaal aan optredens en ambassadeurs zoals Typhoon, Kensington, Triggerfinger, Blaudzun, Tim Knol, Eefje de Visser en Jett Rebel is deze dag ook in Nederland uitgegroeid tot een waar fenomeen.

Betrekkelijk rustig

Ondanks de aandacht voor Record Store Day vooraf in de media, is het ieder jaar betrekkelijk rustig in Almere. Terwijl in Amsterdam de platenzaken als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten, kent Almere slechts één platenzaak. Op de een of andere manier is er ‘nog’ geen behoefde aan meerdere platenzaken. Waar zijn toch al die bebaarde Air Max-dragende hipsters, bewapend met een linnen Record Store Day-tas? Wat moederdag is voor moeders, is Record Store Day voor platenzaken. Moeders genoeg in Almere, maar de vinylverzamelaars, waarvan ik er een ben, zoeken elkaar klaarblijkelijk niet massaal op. Hierbij de oproep: komt allen naar platenhuis ‘t Oor tijdens Record Store Day!