Renate Dorrestein en wat zij ons nalaat


Afgelopen week overleed Renate Dorrestein op 64-jarige leeftijd. Ze was heel open over haar ziekte, slokdarmkanker. In haar laatste boek, Dagelijks werk, maakt ze de balans op van haar schrijversleven. In veel boekhandels en bibliotheken liggen condoleanceregisters. Ook in de nieuwe bibliotheek kun je het condoleanceregister tekenen.

Haar boeken

De boeken van Renate Dorrestein zijn veelvuldig bekroond en ze kreeg de Annie Romein Prijs voor haar oeuvre. Ze heeft gelukkig veel romans geschreven, soms met bijzondere titels, Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor. Zelfs zonder dat je het boek hebt gelezen, kun je je al een beeld vormen van de inhoud.

Over schrijven zei ze: “Blijkbaar kunnen mensen zich niet voorstellen wat het vereist om een boek te schrijven. Het vereist namelijk helemaal niks. Je hebt er helemaal geen fysieke kracht voor nodig, en ook geen helder brein zelfs. Anders zouden de meeste schrijvers niet zulke zuipschuiten zijn. Zo’n roman komt gewoon tot stand door hem maar een beetje in je achterhoofd te laten sudderen.”

Sommige van haar boeken zijn verfilmd, zoals Verborgen gebreken en Het hemelse gerecht. Een boek waar ik nieuwsgierig naar ben, is Zeven soorten honger. Welgestelde mannen laten zich opnemen in een luxe kuuroord om de nodige kilo’s kwijt te raken. Ik verheug me op de beloofde chaos, die Dorrestein als geen ander kon beschrijven. Een lezer noemde Een hart van steen ‘de ideale tearjerker’. De thema’s familiedrama en zelfmoord komen in een aantal van haar boeken terug.

Ziekte

In 1991 openbaarde zich bij Renate Dorrestein de ziekte ME. Natuurlijk schreef ze er een boek over: Heden ik. Ook richtte ze het ME-Fonds op, dat onderzoek heeft gedaan naar deze ziekte.
Toen bleek dat ze slokdarmkanker had, maakte ze dat zelf bekend. Ze zei daarover: “Je weet dat je ooit doodgaat, maar als het je wordt aangezegd, sta je er toch versteld van hoezeer je hier niet op had gerekend.”

Almere

In 2013 schreef Renate over haar writer’s block De blokkade. Een heel leesbaar boek over schrijven en niet kunnen schrijven. In 2015 was ze Writer in Residence in Almere. Daar schreef ze Weerwater, een boek waar ik enorm van heb genoten. Ik werkte pas bij de nieuwe bibliotheek toen ik het boek las en sindsdien kan ik niet meer door het centrum lopen zonder aan haar beschrijvingen te denken. Een must als je het nog niet hebt gelezen! Renate presenteerde Weerwater in de nieuwe bibliotheek. Gelukkig is er een stukje film van die avond bewaard gebleven. Dat is hieronder te zien.

Heel spijtig dat Renate Dorrestein zo jong is overleden. Ik ben blij dat ze zoveel heeft geschreven; je raakt bij haar niet snel uitgelezen.