Review Netflix-serie The Good Place


Iedereen heeft zijn mindere kanten. Ik heb er vele, maar mijn impulsiviteit brengt mij het vaakst in de problemen. De gedachte ‘oke, dat had ik misschien beter niet kunnen doen’ komt dan ook regelmatig (laten we voor het gemak zeggen elk weekend) naar boven drijven. Ik probeer dan ook om wekelijks te reflecteren op de plaatsgevonden situaties. Wat zijn de gevolgen van mijn gedrag geweest? Soms moet ik achteraf iets goedmaken en andere keren was het voor iedereen een leuke avond. Het líjkt een beetje op de Netflix-serie The Good Place …

The Good Place

In de nieuwe Netflix-serie The Good Place houdt Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) ook wel van een feestje, maar het reflecterende element ontbreekt. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad wat in haar geval resulteert in extreem egoïstisch gedrag. Vriendschappen draaien alleen om haar, ze verkoopt nep-medicijnen aan bejaarden en neemt nooit verantwoordelijkheid voor haar acties. In eerste instantie heeft haar gedrag geen gevolgen. Totdat ze tijdens een scheldpartij gericht aan een milieuactivist overlijdt, wanneer ze haar goedkope margaritamix laat vallen en wordt platgereden door een rij ontspoorde winkelwagentjes.

Utopia

Eleanor ontwaakt in The Good Place, een utopia waar alleen de ‘beste’ mensen met de hoogste levensscore terechtkomen na hun dood. Denk aan: onbeperkt frozen yoghurt eten, een soulmate voor het leven en een immer blauwe lucht met zonneschijn. De zeer charismatische ‘architect’ van dit paradijs, Michael (Ted Danson), verwelkomt Eleanor en prijst haar voor haar goede daden op aarde als mensenrechtenactivist en rechter.

Michael: “Right, so, you, Eleanor Shellstrop, are dead. Your life on Earth has ended, and you are now in the next phase of your existence in the universe. Welcome to the Good Place. Sponsored by: otters holding hands while they sleep. You know the way you feel when you see a picture of two otters holding hands? That’s how you’re gonna feel every day.”

Foutje …?

Hier is duidelijk een fout gemaakt door Michael, die voor het eerst een eigen good place mocht ontwerpen van zijn strenge baas. Het nieuwe paradijs is ontwricht door de komst van Eleanor, waardoor er allerlei verontrustende dingen plaatsvinden. Ze moet nu een keuze maken: aan Michael toegeven dat ze hier niet thuishoort (en naar de bad place vertrekken) of een beter mens worden. Na wat omwegen kiest ze voor de laatste optie. Met steun van Eleanors nieuwe vrienden Jianyo en Tahani en de ethieklessen van haar toegewezen soulmate Chidi lijkt alles goed te gaan … Of toch niet?

Keuzes en grote thema’s

The Good Place is een unieke serie over het hiernamaals en onze keuzes op aarde. De grote thema’s liefde, vriendschap en ethiek komen allemaal aan bod. Makkelijke grappen en simpele typetjes wisselen zich af met duistere keuzes en herkenbare dilemma’s. De ster van de show is niet hoofdrolspeelster Kirsten Bell, maar Ted Danson die zijn menselijke gedaante op geloofwaardige wijze bijna buitenaards neerzet. Dit wordt des te meer versterkt door de omgeving die te perfect is en altijd kunstmatig aanvoelt.

Kijk deze serie als je ook houdt van: Black Mirror, Westworld, Fargo en Dirk Gentlys Holistic Detective Agency. Seizoen 1 en 2 van The Good Place zijn nu te zien op Netflix!