Robeco SummerNights 2016: tips!

Ook dit jaar staat Het Koninklijk Concertgebouw in de maanden juli en augustus weer helemaal in het teken van de Robeco SummerNights. Meer dan 80 concerten waar topartiesten en opkomende musici in de genres klassiek, jazz, pop en wereldmuziek optreden. Voor elk wat wils dus.

Ontstaan
In 1988 vond het eerste Robeco Zomerconcert plaats. Het gerenoveerde Concertgebouw vierde zijn eeuwfeest die zomer met een serie concerten en werd, om dit te kunnen realiseren, daarbij gesponsord door Robeco. Dit was het begin van een duurzame samenwerking. Was de eerste editie nog een bescheiden serie van twintig concerten, inmiddels bestaan de Summernights uit meer dan 80 concerten. Met het in 2013 veranderen van de naam Robeco Zomerconcerten in Robeco SummerNights richten de organisaties zich met de brede programmering ook actief op een groeiend internationaal en jonger publiek

2016
Ook de editie van 2016 kent weer pareltjes van optredens, op welk muzikaal gebied dan ook. En natuurlijk heeft iedereen dan zo zijn favorieten. Mijn top drie op het gebied van de klassieke muziek is:

– Five Sax met ‘Voyage (7 augustus), een internationaal saxofonistengezelschap met de mooiste tango’s van Piazzolla, Italiaanse polka’s en Franse muziek uit de tijd van Lully. Dit alles wordt ten gehore gebracht met nodige humor. Kijk maar eens hier om alvast in de sfeer te komen.

– De Goldberg variaties van J.S. Bach gespeeld door pianist Lars Vogt (13 augustus). Een speciale uitvoering van dit werk omdat het uitgevoerd wordt terwijl je, als publiek, in het donker achterover ligt/zit en een beetje wegdroomt bij de muziek. Dat schijnt ook de oorspronkelijke bedoeling van dit werk te zijn geweest. Ene graaf Von Keyserlingk zou moeite hebben met slapen en vroeg Bach om een therapeutisch werk. Dat werd iedere avond gespeeld door de jonge clavecinist Goldberg. Lees hier meer over de Goldberg variaties.

– Romeo en Julia: Bernstein, Tsjaikovski, Berlioz en Prokofjev (28 augustus). Shakespeare’s Romeo en Julia inspireert al ruim vierhonderd jaar theatermakers, schrijvers en beeldend kunstenaars en componisten. Heel in het kort het verhaal: Romeo en Julia behoren tot twee rivaliserende families. Als ze verliefd worden, wordt het conflict alleen maar groter. De twee besluiten tot een geheim huwelijk, maar moeten dat bekopen met de dood. Het Residentie Orkest kiest vier componisten die elk een eigen band met het thema hadden. Prokofjev schreef balletmuziek gebaseerd op dit verhaal, Berlioz componeerde een werk waarin het toneelstuk een heel nieuwe symfonische gedaante aannam, Tsjaikovski was zelf tamelijk ervaren waar het onmogelijke liefdes betrof en verwerkte het thema van Romeo en Julia in een Overture-fantasy. Leonard Bernstein tenslotte verplaatste het verhaal naar het New York van de twintigste eeuw. In zijn West Side Story vormt het ruige bendeleven op straat het decor van hartstocht en wanhoop.

Meer informatie over de Robeco SummerNights is hier te vinden.

  • Boek
  • Muziek CD, Muziek, Geluids­opname
  • Blad­muziek